Tudomány

Téves hívás érkezett az űrből

Előfordul az emberrel, hogy véletlenül mellétárcsáz, ez pedig időnként meglehetősen kellemetlen helyzetet okozhat. Persze egészen más a helyzet, ha az ember történetesen az űrből hív rossz számot.

André Kuipers holland űrhajós a Holdra szállás 50. évfordulója kapcsán egy helyi csatornának adott interjút – írja az IFLScience. Kuipers többek közt azt is felelevenítette, amikor 1998-ban egy alkalommal a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) hívva elfelejtett beütni egy 0-át, és véletlenül a segélyhívót érte el.

A most 60 éves egykori űrhajós szerint az esetek 70 százalékában a műholdak segítségével az ISS-ről is lehet kommunikálni a Földdel. Persze a hazatelefonálás egyáltalán nem egyszerű.

Kuipers szerint az űrállomásról az ember a houstoni irányításon keresztül indíthat hívást úgy, ha először egy képernyőn tárcsázza a 9-et a külső vonalért, majd a 011-et a nemzetközi vonalért. Az űrhajós hozzátette, egy alkalommal a hívását követően kapott egy e-mailt, amelyben megkérdezték tőle, hogy tényleg felhívta-e az amerikai segélyhívót, a 911-et.

Kihagytam a 0-át, és valóban, a Houston riasztóközpontjában volt egy értesítés arról, hogy valami történt a Johnson Űrközpontban

– mondta Kuipers.

Az ISS-en tartózkodó űrhajósok időnként rokonaikkal és barátaikkal is telefonálhatnak, a távolság miatt azonban a hang sokat késik. Kuipers szerint gyakran előfordult, hogy a hívott fél letette a telefont, mert olyan lassan ért oda a hangja, hogy azt hitték, probléma van a vonallal.

Kiemelt fotó: Bart Maat / ANP / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik