Tudomány

Belülről lyukasztották ki a Nemzetközi Űrállomást

A NASA augusztusban jelentette be, hogy szivárgást észleltek a Nemzetközi Űrállomásnál. Utóbb kiderült, hogy a problémát egy, az állomásra csatlakozott Szojuz-kapszulán található apró, nagyjából 2 milliméteres lyuk okozta. Az eset kapcsán Oroszország és az Egyesült Államok is vizsgálatba kezdett, az elmúlt hónapokban pedig több elmélet is született arról, hogy miként jöhetett létre a repedés.

Egy orosz kozmonauta szerint nem kérdéses, hogy a Szojuzon található lyuk egy belülről indított fúrás miatt jelent meg – írja az IFLScience.

Maga a repedés olyan apró volt, hogy nem fenyegette a legénységet, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) csapatának tagjai gond nélkül vissza tudtak utazni a Földre a sérült űrhajóval. A szakértők eleinte arra gyanakodtak, hogy a lyukat egy meteoroid okozta, később azonban az oroszok kijelentették, hogy emberi hiba történt. Egyes feltételezések szerint a sérülés egy, a gyártás során keletkezett hajszálrepedés miatt jött létre. A kívülről történő fúrást azért zárták ki, mert az űrben kifejezetten nehéz lenne fúrni.

Decemberben az űrállomás legénységének két orosz tagja, Oleg Kononyenko és Szergej Prokopjev kívülről is megvizsgálta a repedést, és mintákat is begyűjtöttek a lyuknál. Néhány nappal később Prokopjev két űrhajóssal visszatért a Földre.

Az orosz kozmonauta hazaérkezése után egy sajtótájékoztatón azt mondta,

egyértelmű, hogy a sérülést belülről okozták.

Mikor Prokopjevet arról kérdezték, hogy a lyuk kialakulhatott egy, az űrben végzett fúrás során, megvédte kollégáit. A kozmonauta szerint az ISS legénysége profi, nem szabad feltételezni, hogy a csapat ilyen hibát vétett volna.

Az űrhajós hozzátette, innentől a vizsgáló szervek feladata lesz eldönteni, hogy a lyuk pontosan miként alakult ki.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik