Sport lineup

Minden ott érhet véget, ahol elkezdődött – Super Bowl LIII

Vasárnap – magyar idő szerint hétfő hajnalban fél 1-kor – a New England Patriots és Los Angeles Rams találkozik egymással az 53. Super Bowlon. Az alapszakasz és a rájátszás alapján nagyon nehéz megtippelni, hogy melyik csapat nyeri meg a döntőt, mi mégis megpróbáljuk megjósolni a végeredményt.

Az idei Super Bowl párosítása több szempontból is rendkívül érdekes. Kezdjük a legkézenfekvőbb indokkal: 2001-ben ez a két csapat játszott egymással a döntőben, akkor a New England 20-17-es arányban verte meg az akkor még St. Louis-i Ramst. A meccs azért fontos pontja az NFL kalendáriumának, mert azon a döntőn indult útjára a Patriots dinasztiája. A New England története során abban az évben nyert először Super Bowlt, az 1971 óta létező franchise (előtte Bay State Patriots és Boston Patriots néven futottak) a 2001-es győzelem előtt nem számított a nagy csapatnak. Az új évezredben azonban elkezdtek történelmet írni, köszönhetően nagyrészt Tom Bradynek és Bill Belichiknek, akik párban összesen öt alkalommal nyertek nagydöntőt.

Pedig 36. Super Bowlon még a Rams számított esélyesebbenk, St. Louis-i csapat lényegében megverte az egész ligát, 14-2-es mutatóval zárták a szezont, igaz a Patriots is jól teljesített, ők 11-5-tel végeztek.

A St. Louis Rams a két évvel korábban 1999-ben remek évet zárt, döntőt nyertek, méghozzá úgy, hogy elképesztően látványos focit játszottak. A 2000-es év viszont nem úgy jött össze nekik ahogy tervezték: a 10-6-os idény után menesztették a korábbi sikeredzőt, Dick Vermeilt, akinek a helyére 2001-ben Mike Martz érkezett. Az új edző összeszedte a csapatot, új védekező játékosat igazoltak, sőt, jött egy új defense koordinátor is. A hátsó alakzat megerősítésére azért volt szükség, mert a Rams védelme az 1999-es Super Bowl-győzelem után szétesett, a támadók pedig képtelenek voltak annyi pontot ledolgozni, mint amennyit hátul engedtek. Martz ennek vetett véget, méghozzá nem is akárhogyan: a csapat 14-2-es mérlege akkor NFL-rekordnak számított.

Kurt Warner, a St. Louis Rams irányítója 2001-ben Fotó: ROBERTO SCHMIDT / AFP

A túloldalon a súlyos sérülést szenvedő, sok pénzért igazolt Drew Bledsoe helyén a fiatal Tom Brady lépett pályára. Aki kíváncsi rá, hogy hogyan lett Bradyből előbb csereirányító, majd mindenkit megverő csodagyerek, az olvassa el a délutáni részletes cikkünket:

Én vagyok a legjobb döntés, amit ez a franchise valaha meghozott
Kimondani is félelmetes: Tom Brady vasárnap megszerezheti a hatodik bajnoki gyűrűjét.

Térjünk vissza a jelenbe

A 18 évvel ezelőtti döntőből kiindulni nem biztos, hogy szerencsés dolog, de nem is teljesen logikátlan. Két évvel ezelőtt ugyanis pont a Patriots nyert Super Bowlt, mint ahogy a 2001-es döntő előtt két évvel a St. Louis Rams. A két csapat az alapszakaszban hasonlóan jól teljesített, simán bejutottak a rájátszásba. Az egyenes kieséses szakaszban viszont sokkal meggyőzőbben játszott a Patriots, ami persze nem csoda, a mezőny egyik legjobb csapata a Pats, ha egy meccsen kell eldönteni a továbbjutást. Ez persze nem azt jelenti, hogy Bradyéknek könnyű dolguk lesz.

A Ramsnek mindene megvan ahhoz, hogy megnyerjék ezt a döntőt. Az irányító, Jared Goff maradéktalanul tudja teljesíteni Sean Mcvay, vezetőedző playbookját, ráadásul a Rams védelme is remek formában van.

Hogy mi Rams erőssége és hogy kik lehetnek a kulcsemberek a győzelemhez, ebből a cikkünkből kiderül:

Super Bowl: így kell csapatot építeni a 21. században
A gondos csapatépítgetéseket, a projekteket simán felválthatja a win-now szemlélet. A Los Angeles Rams ebben lehet úttörő.

Akárhogy is, a döntő kimenetelét megtippelni nem könnyű feladat, de a 24.hu NFL-t kedvelő munkatársai mégis megpróbálják eltalálni, ki emelheti majd a magasba a Vince Lombardi-trófeát:

Futó Csaba: Los Angeles Rams – New England Patriots 21-24. Mindenki, így én is mindig elkövetem azt a hibát, hogy azt mondom kifújt a New England, aztán Tom Bradynek van igaza: még mindig itt vannak. A Los Angeles lesz a következő évek nagy csapata, de ehhez az is kell, hogy most még kapjanak egy jókor érkező pofont a Bill Belichik, Brady párostól. És meg is fogják kapni.

Pető Péter: Pats-Rams 34-17. Mert a Brady, Belichick páros az NFL-történelem legnagyszerűbb kettőse, s mert a Pats megverte már a legjobb csapatot, a Kansast – ezt kéne írnom. De valójában azért tippelem a sima Pats-sikert, mert nekik szurkolok és egyáltalán nem vagyok kíváncsi még egy olyan horrorfináléra, amilyenben a Seattle ellen nyert a New England.

Schultz Antal: Szűken, de a Rams. Ők az idény legelejétől erősek voltak, megérdemelnék, még ha a rájátszás már döcögősebben indult. Egyáltalán mikor nyertek utoljára Super Bowlt?

Dévai László: Nehéz kérdés. Ha nem sport, hanem sztori szempontjából nézzük a párosítást, akkor el kell döntenünk, hogy melyik számít nagyobb durranás: ha Brady megnyeri a hatodik gyűrűjét, vagy ha pont a Rams ellen ér véget az, ami 18 évvel ezelőtt elkezdődött. Szerintem az utóbbi lesz, de akkor sem leszek szomorú, ha végül az előbbi.

Sebestyén Roland: Rams-Pats 24-20. Kizártnak tartom, hogy Tom Bradyt és a Patriots-ot bárki agyonverje egy Super Bowlon, ám azért ha szűkösen is, de el lehet őket kapni.

Csanádi Márton: Tavalyelőtt is pont így futottunk neki, hogy Bradyt és a Patriots-t nem lehet megverni, aztán lám. A Rams a maximumot taposta ki magából a Saints ellen, nem hiszem, hogy a New England meglenne. Viszonylag sima győzelem, Brady nyugdíj és lássuk mi lesz jövőre! Rams-Pats, tizenvalami – huszonvalami.

Super Bowl LIII:

Los Angeles Rams-New England Patriots
2019.02.04. 0:30. (magyar idő szerint) Atlanta, Mercedes-Benz Stadium
Tv: Sport TV

Ajánlott videó

Olvasói sztorik