Tech

Ott támadtak, ahol senki nem várta

Ha hackertámadásról beszélünk, mindenki adatlopásra és kiberbűnözésre gondol, most viszont onnan jött a támadás, ahonnan senki nem várta: egy hacker fogta magát, és 50 ezer nyomtatón kinyomtatott egy szöveget, ami a youtuber PewDiePie-t népszerűsítette. Lehet, hogy komolytalannak tűnik az akció, de valójában egy létező és komoly veszélyre hívja fel a figyelmet.

A TheHackerGiraffe névre hallgató kiberbűnöző két okból döntött úgy, hogy mintegy 50 ezer nyomtatót fog feltörni: az egyik az, hogy támogassa a Youtube-on jelenleg legnépszerűbb profilt, PewDiePie-t, a másik pedig az, hogy felhívja a figyelmet arra,

milyen sérülékeny is ez a nyomtatóhálózat, és milyen könnyű bejutni a rendszerbe. 

A sztori háttértörténete annyi, hogy az elképesztő méretű rajongótáborral rendelkező, a Youtube-on jelenleg legnépszerűbb PewDiePie (a cikk írásakor 72 696 402 feliratkozóval) első helye veszélybe került egy indiai zenei vállalat, a T-Series profilja miatt (a cikk írásakor 72 601 436 feliratkozó). Utóbbi profil nagyon hirtelen kezdett növekedni, és ma már csak pár százezer feliratkozó választja el a Youtube királyától, amit a rajongók nem néznek túl jó szemmel, és mindenhol reklámozni kezdték kedvencüket, hogy az még véletlenül se veszítse el az első helyét.

Itt jön a képbe a TheHackerGiraffe álnéven dolgozó netbetyár, aki a The Verge-nek adott információja szerint 800 ezer nyomtatóhoz szerzett hozzáférést, de úgy döntött, hogy csak 50 ezret használ a céljaira: meghackelte őket, és egy PewDiePie-t népszerűsítő szöveget nyomtatott ki rajtuk. Igen, mind az ötvenezren.

A srác az egyértelmű célok mellett arra is rá szeretett volna világítani, hogy mennyire érzékenyek ezek a nyomtatók, amelyeket így akár tönkre is lehet tenni több ezer kilométeres távolságból. TheHackerGiraffe rámutatott, hogy több százezer nyomtató tartozik egyetlen hálózathoz világszerte, és ezt a hálózatot nem is olyan nehéz feltörni, mint ahogy a mellékelt ábra is mutatja.


A hackerek ezen a hálózaton keresztül fájlokat lophatnak, vírusokat telepíthetnek, rongálhatnák fizikailag a nyomtatókat, vagy akár első lépcsőként is használhatják a bejutást egy belső hálózat felé.

TheHackerGiraffe a The Verge-nek elmondta: nem is gondolkozott még korábban azon, hogy nyomtatókat törjön fel, de az egész tanulási folyamat, majd maga a feltörés mindössze fél órájába telt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik