Tech

Azonnal változtasson jelszót, ha ilyen üzenetet kap!

Októberben hozták nyilvánosságra, hogy egy bug miatt a Facebook közel 50 millió felhasználójának adataihoz férhettek hozzá hackerek. A hiba segítségével bejelentkezési tokeneket loptak el, amelyekkel bárhol be tudtak jelentkezni a Facebookra. Lassan minden hónapra jut valami hasonlóan aggasztó adatvédelmi ügy, nemrég a Facebook által birtokolt Instagram közölte a felhasználókkal, hogy egy hiba miatt könnyen ellophatóvá vált a fiókjuk jelszava.

A The Information cikke szerint a bug ahhoz a funkcióhoz kapcsolódott, ami lehetővé teszi, hogy a profil tulajdonosa egy archívumban lementhesse adatait: minden képet, videót, amit valaha megosztott a népszerű szolgáltatásban. Az Instagram áprilisban tette elérhetővé az eszközt, hogy megfeleljen a GDPR előírásainak.

Így tölthető le az összes fotónk az Instagramról
Pár kattintás, és e-mailben megkapunk mindent, amit valaha feltöltöttünk.

Az eddigi értesülések szerint a felhasználónak csak kis része érintett, az ő jelszavuk nyers szövegként került bele a letöltött csomagba, amennyiben használták a funkciót. Ennél nagyobb baj, hogy a csomag letöltésével egyben a Facebook szerveire is felkerült a jelszó másolata, ami a böngésző URL-jében is láthatóvá vált.

Az Instagram azóta javította a hibát, és minden érintett felhasználót tájékoztatott róla. Így amennyiben mi nem kaptunk üzenetet, a fiókunk biztonságban van, ellenkező esetben javasolt a jelszó megváltoztatása és a böngészési előzmények törlése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik