Tudomány zöldövezet

Néma közegészségügyi vészhelyzet tombol világszerte

A világ népességének 90 százaléka szenved a légszennyezés miatt, az Egészségügyi Világszervezet vezetője ezért néma közegészségügyi vészhelyzetként értékelte a rossz levegőminőséget.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a légszennyezés az „új dohányzás”, amely évente 7 millió embert öl meg, és milliárdokat fenyeget – írja a Daily Mail.

Jelenleg a népesség mintegy 90 százalékát érinti a rossz légminőség. A levegőben található szennyeződések belégzése igen súlyos egészségügyi hatásokkal jár, különösen a gyermekeknél.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója a légszennyezést néma közegészségügyi vészhelyzetnek nevezte.

A szakértő szerint a világnak sikerült kilábalni a dohányzási válságból, most ugyanez a feladat az új dohányzással, a milliárdokat érintő légszennyezéssel kapcsolatban is.

Senki, se szegény, se gazdag nem képes elkerülni a légszennyezést. Ez egy néma közegészségügyi vészhelyzet

– nyilatkozta Ghebreyesus, hozzátéve, hogy a megelőzhető megbetegedések és halálesetek ellenére az önteltség szmogja takarja be a bolygót.

A rossz levegőminőség elsősorban a gyermekek még fejlődésben lévő szervezetét fenyegeti. A becslések alapján jelenleg mintegy 300 millió ember él olyan területen, ahol a nemzetközileg elfogadott határértéknél hatszor magasabb a légszennyezettség mértéke.

Maria Neira, a WHO közegészségügyért és környezetért felelős csoportjának igazgatója szerint fel kell tennünk a kérdést, hogy mit is teszünk gyermekeinkkel. A szakértő úgy gondolja, a válasz sokkoló: folyamatosan mérgezzük a jövőjüket.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik