Belföld

Már az ügyészségen van a Dózsa György úti balesetet okozó M. Richárd ügye

Csaknem másfél éve történt az elmúlt évek egyik legborzalmasabb balesete a budapesti Dózsa György úton, M. Richárd legalább 135-140 km/órás sebességgel csapódott Mercedesével egy balra kanyarodó Citroenbe. A kanyarodni akaró autó a hatalmas becsapódástól többször is megpördült, majd berepült a buszmegállóba. M. Richárd a baleset előtt kábítószert fogyasztott, de ez a vezetési képességére nem volt hatással a szakértők szerint.

Az ügyészség többször kezdeményezte M. Richárd előzetes letartóztatását, de hiába. Először nyomkövető nélküli, majd nyomkövetővel való házi őrizetet rendeltek a férfival szemben. Ezt megszegte, amikor beült egy plázába a barátaival egy kötelező orvosi vizsgálat után. Ezután az ügyészség ismét megpróbálta lecsukatni, de a másodfokú bíróság ezt elutasította. M. Richárd védője 5 millió forint óvadék ellenében kérte a gyanúsított bűnügyi felügyeletének megszüntetését.

A Budai Központi Kerületi Bíróság végül 7,5 millió forint óvadékot állapított meg és ennek fejében enyhébb bűnügyi felügyeletet rendelt el a halálos közúti baleset gondatlan okozása és más bűncselekmény miatt indult ügyben. A döntés alapján M. Richárd Budapest és Pest megye közigazgatási területét csak külön engedéllyel hagyhatja el, és továbbra is nyomkövetőt kell viselnie.

Pénteken megtudtuk, hogy a rendőrség hosszú és alapos vizsgálat után lezárta a nyomozást, és továbbította az ügyet az ügyészségre. Ezt megerősítette a BRFK kommunikációs osztálya is:

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az Ön által említett ügyben a vizsgálati szakaszt befejezte, a keletkezett iratokat a mai napon megküldte az ügyészségnek.

Az ügyészség valószínűleg a jövő héten meg is kezdi a rendőrségtől kapott iratok tanulmányozását. Innen pedig már csak egy lépés a vádemelés.

Fotó: Marjai János/24.hu

A balesetben elhunyt egyetemista fiú édesapja, Molnár József megkönnyebbült a hír hallatán. „Már másfél év telt el a tragédia óta. Minden olyan hírnek örülünk, ami közelebb visz az ügy lezárásához” – mondta. A férfi azt még nem  tudja, elmegy-e majd a bírósági tárgyalásokra.

Nagyon nehéz erre válaszolni. A szívem szerint elmennék, de látni sem akarom ezt az embert, és nem is akarok semmiféle kapcsolatba lépni vele. Az a baj, hogy mindenféle hazugságokat fog kitalálni, hogy mentse a bőrét. Nem akarom átélni, ahogy vádaskodik majd a másik sofőr ellen

– magyarázta az édesapa.

Bármihez is kezd vagy bármit is csinál az ember, egyszerűen nem tud olyat tenni, hogy ne az elvesztett gyermekén járjanak a gondolatai. Egyszerűen nem megy. Azt szeretném, hogy M. Richárd örökre börtönben legyen és soha ne kapja vissza a jogosítványát. Ez az ember úgysem fogja kibírni azt, hogy ne üljön többé volán mögé. Úgy gondolom, tíz év minimum jár neki, de úgy, hogy azt valóban leüli.

Az egyetemista fiú családjával készült riportunkat ide kattintva olvashatja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik