Belföld
Fotó: 24.hu / Bielik István

7,5 millió forint óvadékért kiengedik a házi őrizetből M. Richárdot

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 10. 16. 13:19

A Budai Központi Kerületi Bíróság elsőfokú végzésében 7.5 millió forint összegű óvadékot állapított meg és enyhébb tartalmú bűnügyi felügyeletet rendelt el az M. Richárd ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és más bűncselekmény miatt indult büntetőügyben.

Amennyiben a végzés véglegessé válik, az óvadékot három hónapon belül lehet befizetni és ezt követően a gyanúsított Budapest és Pest megye közigazgatási területét csak külön engedéllyel hagyhatja el, lakóhelyét, illetve tartózkodási helyét engedély nélkül nem változtathatja meg. A bűnügyi felügyelet szabályainak betartását továbbra is a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszközzel kell ellenőrizni.

A Budai Központi Kerületi Bíróság végzése szerint a gyanúsított továbbra is megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2015-ben Budapesten az Andrássy úton közúti veszélyeztetést követett el egy kerékpáros sérelmére, akit ezt követően még bántalmazott is. 2017. május 15-én a Dózsa György úton a megengedett sebességet jelentősen meghaladva összeütközött a szabálytalanul elé beforduló másik gépjárművel. A baleset következtében két ember vesztette életét, többen pedig súlyosan megsérültek. A gyanú szerint az is megállapítható, hogy a baleset előtt M. R. kábítószert fogyasztott.

A gyanúsított védője 5 millió forint óvadék ellenében kérte a gyanúsított bűnügyi felügyeletének megszüntetését, illetve enyhébb magatartási szabályok alkalmazását. A védő jelezte továbbá azt is, hogy a gyanúsított az óvadékot baráti kölcsönökből fedezné és ez teljes mértékben biztosítaná, hogy betartja a szabályokat.

A bíróság megállapította, hogy a kényszerintézkedés elrendelése, illetve meghosszabbítása óta a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény tényállásában és jogi minősítésében változás nem történt, a megalapozott gyanú nem gyengült. Ezt a helyszíni szemléről készült jegyzőkönyvek és fényképfelvételek, rendőri jelentések, orvosi iratok és látleletek, igazságügyi toxikológiai, orvosszakértői és műszaki szakértői vélemények, tanúvallomások, kamerafelvételek és az azok tartalmáról készült rendőri jelentések változatlanul alátámasztják.

A végzés kiemelte, hogy a gyanúsított közel 14 hónapja van viszonylagosan szigorú kényszerintézkedés hatálya alatt, és az utóbbi hónapokban nem merült fel adat arra vonatkozóan, hogy a szabályokat megszegte volna. A nyomozás pedig elhúzódik az elvégzendő számtalan és kiterjedt nyomozati feladat miatt. Ezekre tekintettel a bíróság álláspontja szerint egy, a vállaltnál magasabb összegű, a gyanúsított személyi és vagyoni helyzetével arányos mértékű óvadék alkalmazása esetén a magatartási szabályok enyhíthetőek.

Fotó: Marjai János / 24.hu
Fotó: Marjai János / 24.hu

A balesetben elhunyt egyetemista fiú, M. Dávid édesapja és családja tőlünk értesült a bíróság döntéséről.

Erre csak nagyon csúnya dolgot tudnék mondani, azt meg nem akarok. Ez volt a legrosszabb forgatókönyv, amit csak elképzelni lehet. Ne haragudjon, de túl sok mindent nem tudok mondani, mert tiszta idegroncs lettem és teljesen magam alatt vagyok. Az utolsó infónk az volt, hogy már lezárták a nyomozást. Senkiből nem lesz angyal. Szívem szerint már börtönben látnám ezt az embert, ahogy a balesetben elhunyt másik férfi családja is.

– nyilatkozta Molnár József a 24.hu-nak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.