Belföld

Több bírságot fizettetnek M. Richárddal, de lecsukni nem akarják

„A másodfokú bíróság felemelte az M. Richárddal szemben kiszabott rendbírságot” – közölte a Fővárosi Törvényszék kedden a Dózsa György úti kabriós ügyében, aki februárban megszegte a házi őrizet szabályait. Ötvenezer forint helyett kétszázezer – ennyit kell fizetnie. Az ügyészség próbálta elérni, hogy a férfi kerüljön rács mögé a szökés, az elrejtőzés és a bűnismétlés veszélyére hivatkozva , de marad az enyhébb kényszerintézkedés, azaz a férfinak bár nyomkövetőt kell viselnie, továbbra is maradhat otthon.

A bíróság az alábbiakkal indokolta döntését:

A másodfokú bíróság álláspontja szerint is a fokozatosság elve alapján, a házi őrizet szabályait először megszegő gyanúsítottal szemben nem indokolt a legsúlyosabb kényszerintézkedés, az előzetes letartóztatás elrendelése, hanem elég a rendbírság kiszabása. De a másodfokú bíróság a gyanúsított büntetett előéletére és a szabályszegés jellegére tekintettel úgy ítélte meg, hogy a kiszabott rendbírság összege enyhe, ezért azt felemelte 200.000 forintra. A gyanúsított továbbra is házi őrizetben maradt.

Ahogy arról beszámoltunk, M. Richárdot február 22-én  vették őrizetbe,  méghozzá azért, mert bár engedélyezték, hogy elhagyja a házi őrizet helyéül kijelölt ingatlan, dolga végeztével – ami úgy tudjuk, egy orvosi vizsgálat volt – haladéktalanul vissza kellett volna térnie otthonába, de ezt nem tette meg. Találkozott a barátaival egy plázában, és beült velük egy étterembe, ezzel pedig szabályt szegett.

Ügyvédje azzal érvelt, hogy a kabriós betartotta az útvonalat és hazaérhetett volna az engedélyben előírt időpontig, ha nem fogják el.

A házi őrizet elrendeléséről február 24-én döntöttek, de nem a bíróságon, hanem a kórházban, M. Richárd ugyanis rosszul lett.

Rosszul lett M. Richárd, kórházba vitték
A kabriós előzetes letartóztatásáról kora délután döntöttek volna a Fő utcában. Az ülést így a kórházban tartják meg.

Az ügyészség egyébként a tragikus karambollal összefüggésben már korábban is többször lecsukatta volna, hiába: először nyomkövető nélkül, majd nyomkövetővel, de csak házi őrizetet rendeltek el vele szemben. Most azonban megszegte a szabályokat, emitt csütörtökön őrizetbe vették.

Mint ismert, a tragikus baleset tavaly május 15-én délután történt. A körülményekről a rendőrség akkor annyit közölt, hogy két autó karambolozott a Kassák Lajos és a Dózsa György út találkozásánál, és az egyik jármű az ütközés erejétől belerohant a buszmegállóba. A szemtanúk arról számoltak be, hogy a fehér kabrió nagy sebességgel rohant bele a másik, éppen kanyarodó Citroën oldalába, amely így a várakozók közé csapódott. A balesetben a Vízművek két munkatársa vesztette életét.

(Kiemelt fotó: 24.hu / Bielik István)

A végzés jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik