Belföld

Élbolyba tart az Union Biztosító

A magyar biztosítási piacon a nyugat-európainál erőteljesebb fejlődés várható. Ezt kihasználva az Union Biztosító Rt. néhány éven belül jelenlegi, 11. helyéről az 5-6. legnagyobb biztosító társasággá szeretne fejlődni - mondta Zsoldos Miklós, biztosító-társaság elnök-vezérigazgatója.

Az EU-csatlakozással a következő néhány évben jelentős, a nyugat-európait meghaladó bővülés várható a magyar biztosítási piacon – jelentette ki Zsoldos. Ennek egyik oka, hogy a magyarországi biztosítók összesített éves díjbevétele jelenleg a GDP mintegy 3 százalékára rúg – szemben a Nyugat-Európában általános 5-6 százalékkal -, s ezt a lemaradást néhány év alatt behozzák majd a hazai társaságok. Ugyanakkor a várakozások szerint a frissen csatlakozott országok GDP-növekedése is meghaladja majd a nyugat-európai átlagot, vagyis a növekedés még nagyobb lehet.

Az Union Biztosító az elmúlt három évben megháromszorozta díjbevételét, 2004-ben pedig 10 milliárd forint díjra számít. 2003-ban az Union Biztosítóhoz 5,43 milliárd forint díj folyt be, amivel a díjbevétel alapján felállított sorban a 11. volt a társaság. A piac feletti növekedés dinamikáját a jövőben is fenn kívánják tartani, s így a meghatározó, legnagyobb 5-6 biztosító közé kerülnének – mondta Zsoldos. A megcélzott, 5-6. helyen állók tavalyi bevételei 61,13 milliárd, illetve 28,56 milliárd forintra rúgtak, 11-szer illetve ötször voltak nagyobbak, mint az Union díjai.

Az Union Biztosító 100 százalékos tulajdonosa, a Wiener Stadtische a kelet-közép-európai régió egyik meghatározó biztosítója, 13 leányvállalattal rendelkezik a régióban.

A következő években lassan kiegyenlítődhet az életbiztosításokból, illetve a nem életbiztosításokból származó bevételek aránya – szögezte le Zsoldos. 2003-ban a biztosító társaságok 558,85 milliárd forintnyi díjbevételének 40,1 százaléka, 224,49 milliárd forint származott az életbiztosításokból, s csaknem 60 százaléka, 334,35 milliárd forint a nem életbiztosításokból, s az idei első negyedévben 36-64 százalékra romlott az arány. A következő években felértékelődik az öngondoskodás jelentősége, és az életbiztosításokból befolyt díjak aránya megközelíti majd a Nyugat-Európában jellemző 50 százalékot – állítja Zsoldos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik