Az agyfagyás valójában nem egyszerűen az agy hidegre adott reakciója − írja a Texas A&M University oldala. Stephanie Vertrees, az egyetem munkatársa szerint a jelenség hátterében az áll, hogy a szájpadlás hátulján található idegek nehezen viselik el a fagyos ételeket.
A sphenopalatine ganglion (SPG) egy idegcsoport, amely a hideg ételre érzékeny, és amely stimulálás hatására olyan információkat továbbít, melyek az agy azon részét stimulálják, amely fejfájást okoz”
− nyilatkozta a szakértő.
Az SPG egyéb módon is képes fejfájást, például migrént előidézni. Vertrees szerint az elmúlt időkben rengeteg szakértő foglalkozott az idegcsoport vizsgálatával, és mára már két fő módszerünk is van az SPG kezelésére. Az egyik egy készítmény, amely ellazítja az idegeket, a másik pedig egy elektromos berendezés, amely stimulálással előzi meg a fejfájást.
Szerencsére vannak technikák a hideg kiváltotta fejfájás elkerülésére is. A jégkrémet, fagylaltot vagy jégkását például érdemes lassan fogyasztani, így a száj képes kellően felmelegíteni az ételt. Fontos az is, hogy a falatot igyekezzünk a szájpadlás elülső részénél tartani, hiszen minél hátrébb kerül, annál nagyobb valószínűséggel éri el az SPG-t.
Amennyiben az ember már érezni kezdi az agyfagyást, segíthet, ha a nyelvét a szájpadlásához nyomja. A nyelv hője ugyanis előbb az orrmelléküreget, majd a hidegre érzékeny idegeket melegíti fel.
Mivel a sphenopalatine ganglioneuralgia nem veszélyes, nem kell tartanunk tőle. A kellemetlen érzés elkerülése miatt ugyanakkor érdemes óvatosan bánni a hideg ételekkel.
(Kiemelt kép: Thinkstock)