Belföld

Szelektív hulladékgyűjétés: egy kisebbség ügye

Ahol már vannak hulladékgyűjtő szigetek, az ott élők háromnegyede használja is őket. A legerősebb gát viszont még mindig a távolság: a megkérdezettek harmada maximum 300-500 métert, további harmaduk pedig legfeljebb 100-200 métert hajlandó gyalogolni a szelektív hulladékgyűjtő konténerig.

A budapestiek jónak és fontosnak tartják a szemét különválogatását, hallottak a fővárosi szelektív hulladékgyűjtési program elindulásáról, és ha a lakóhelyük közelében lennének színes konténerek, akkor használnák is őket – derül ki a Stúdió Metropolitana legfrissebb közvélemény-kutatásából, mely a Budapestiek szelektív hulladékgyűjtéshez való hozzáállását vizsgálta.

A fővárosi lakosság kifejezetten pozitívan áll a szelektív hulladékgyűjtés kérdéséhez, gyakorlatilag mindenki egyetért azzal, hogy a szelektív hulladékgyűjtéssel elősegítjük: a következő generációk egy tisztább, egészségesebb környezetben nőjenek fel. Sőt: a nagy többség egyenesen szégyellnivalónak tartja, ha egy európai fővárosban nincs szelektív hulladékgyűjtés. Az európai példák tehát már itthon is normává váltak, ennek ellenére a budapestiek több mint fele még pesszimista: úgy vélik, a szeletív hulladékgyűjtés csak egy lelkes kisebbség ügye, és a többséget nem lehet rávenni a tevékeny részvételre

A szelektív hulladékgyűjtés bizonyos mértékben már évtizedek óta jelen van a hétköznapjainkban. Azokat a hulladéktípusokat, amelyek a háztartások többségében viszonylag rendszeresen keletkeznek, elhelyezésük megoldott, és gyűjtésük hosszú évtizedekre tekint vissza, a budapestiek nagy többsége már most is különválogatja. Ha a hulladékfajtákat külön vizsgáljuk, akkor kiderül, hogy a háztartások négyötöde, vagyis 80 százaléka gyűjti külön a papírt, háromötödük a visszaváltható üvegpalackokat, majdnem felük pedig a visszaváltható műanyagpalackokat.

A budapestieknek majdnem a fele a szelektív hulladékgyűjtés új formáit is kipróbálta már: a megkérdezettek több mint kétötöde már most is használ valamilyen szelektív hulladékgyűjtő típust, visz oda szétválogatott szemetet, vagy legalábbis egy-egy szemétfajtát. Mostanra tehát már nagyon kevesen maradtak azok, akik semmilyen hulladékfajtát nem gyűjtenek külön. A felmérés szerint a budapesti háztartások mindössze 15 százaléka tartozik ebbe a csoportba, a legtöbb helyen – különböző mértékben – szétválogatják a hulladékot, és csak a kisebbség nem foglalkozik ezzel.

A szelektív hulladékgyűjtés lehetőségei közül legnépszerűbbek a hulladékgyűjtő szigetek. Minden második ember, aki tud szelektív hulladékgyűjtő szigetről a lakása közelében, több-kevesebb rendszerességgel használja is azt. A budapestiek közel felének meg is van erre a lehetősége. A tavaly év vége óta kihelyezett száz hulladékgyűjtő szigetről tudnak az emberek, a megkérdezettek 46 százaléka nyilatkozott úgy, hogy lakásához közel van ilyen létesítmény. A hulladékgyűjtő szigetek mellett az újsággyűjtő konténereket használják a legtöbben. Ahol van ilyen, ott az emberek háromnegyede igénybe is veszi őket. A legkevésbé népszerűek a hulladékgyűjtő udvarok. Budapesten 12 kerületben összesen 14 ilyen udvar található, ezek azonban kevésbé megközelíthetőek, talán éppen ezért a válaszadóknak csak a tizede tud róluk.

A budapestiek várják a szelektív hulladékgyűjtés kibővítését. Ott, ahol még nem épültek ki a hulladékgyűjtő szigetek, az emberek majdnem háromnegyede állítja, hogy biztosan vinne szemetet a hulladékszigetre.

A szelektív hulladékgyűjtés általánossá válását csak néhány tényező hátráltatja: kis részben az időhiány, nagyobb részben a helyhiány az, ami miatt a háztartásokban nem gyűjtik különválogatva a szemetet. A legerősebb gát viszont még mindig a távolság: a megkérdezettek harmada maximum 300-500 métert, további harmaduk pedig legfeljebb 100-200 métert hajlandó gyalogolni a szelektív hulladékgyűjtő konténerig. Vagyis várható, hogy a hulladékgyűjtő szigetek számának növekedésével egyre többen lesznek azok, akik a hulladékgyűjtésnek ezt a környezetbarát formáját választják majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik