Média

Új elnökség a Magyar Lapkiadók Egyesületénél

újságok
újságok
Negyedszer választották újra Kovács Tibor elnököt a lapkiadók egyesületének élére, az elnökség összetétele azonban változott. Az MLE közös fellépést tervez az iparág súlyos problémái miatt.

Tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Lapkiadók Egyesülete, mely negyedszer választották elnökének Kovács Tibort (a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld kiadója, a Lapcom Zrt. hr-igazgatóját). Az elnök ismételt újrázása mellett változott viszont az elnökség összetétele, derül ki az MLE hétfői, a közgyűlésről kiadott beszámolójából, ami alapján egyébként több iparági problémáról, az újságírók helyzetéről és a lapok terjesztési gondjairól is szó esett.

A közgyűlésen megválasztott új vezetőség tagjai:

Elnök:

Kovács Tibor

Az elnökség tagjai:

  • Andacs Botond (Index.hu Zrt.)
  • Bulyáki Iván (Mediaworks Hungary Zrt.)
  • Fári István (Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.)
  • Fodor István (Inform Média Lapkiadó Kft.)
  • Király Mária (Ringier Axel Springer Magyarország Kft.)
  • Óhidi Zsuzsanna (Marquard Media Magyarország Kft.)
  • Szabó György (a Central Médiacsoport Zrt.)
  • Szauer Péter (HVG Kiadó Zrt.)

Az elnökség póttagjai:

  • Demcsák Lajos (Piac és Profit Kiadó Kft.)
  • Göbölyösné Mátrahegyi Anna (Médiapiac Kft.)

Felügyelő Bizottság elnöke:

  • Turi Árpád (Mediaworks Hungary Zrt.)

Felügyelő Bizottsági tagok:

  • Dobricza Gabriella
  • Kálmán Erika (Inform Média Lapkiadó Kft.)

A közgyűlésen a vezetőség beszámolt az elnökség elmúlt évben végzett munkájáról, az írott sajtó gazdasági- és jogi környezetét érintő változásokról, továbbá a közgyűlés elfogadta az elnökség éves jelentését, a 2017. évi zárszámadást, valamint a 2018. évi költségvetési előirányzatot. Az egyesület egyúttal megköszönte a leköszönő elnökségi tagok munkáját. Az elmúlt év eseményeinek és eredményeinek ismertetése mellett a közgyűlésen résztvevő tagvállalatok képviselőinek egyetértésével megfogalmazódtak a 2018-as év legfontosabb célkitűzései is.

Mészáros Lőrinc Orbán Viktor társaságában Felcsúton a Puskás Akadémia VIP páholyában: Fotó: Karancsi Rudolf, 24.hu
Nagyot kaszál Mészáros Lőrinc a közmédián
Több mint félmilliárd forintnyi osztalékot fizet ki a közmédia reklámidejét értékesítő Media Services Kft. Mészáros Lőrinc érdekeltségének.

Az MLE közös szakmai fellépést szorgalmaz

Kiemelt feladat volt és a jövőben is nagy hangsúlyt kap a kiadói szakma felkészítése a megváltozott adatvédelmi szabályozásra (GDPR) való tekintettel. Az MLE, a kiadók számára készített adatvédelmi iratminta csomaggal, tagoknak nyújtott DPO szolgáltatással és kedvezményesen elérhető adatvédelmi biztosítási csomaggal eddig is segítette az átállást, és a továbbiakban is ellátja a GDPR kapcsán felmerülő ágazati szintű szakmai képviseletet és ágazati kódex készítésébe kezd. A következő időszak további fontos és kiemelt feladata lesz, hogy a minőségi lapterjesztés fenntarthatósága érdekében közös lépéseket tegyenek az érintett felek, a minőségi kézbesítés, a rugalmas, megbízható és kiszámítható terjesztési szolgáltatás biztosítása érdekében. A tagvállalatok körében végzett felmérés alapján a kiadói értékláncban a terjesztés területén van a legnagyobb bizonytalanság, a terjesztési környezet jövőjét illetően, mely kapcsán szükséges az ágazati érdekképviselet.

Nehéz a dolga a magyar újságíróknak

A közgyűlésen szó esett arról a sajnálatos tendenciáról is, hogy az utóbbi időben feltűnően nehezebb a dolguk azoknak az újságíróknak, akik be akarnak számolni a közérdeklődésre számot tartó eseményekről. Jelentősen romlott a közintézmények, közszereplők válaszadási hajlandósága, a nyilvános rendezvények látogathatósága, és megnőtt az újságírók iránt indított eljárások száma. Az MLE a 2018-as országgyűlési választásokra készülve, a médiaszereplők számára irányelveket bocsátott ki, mellyel támogatja a felelős, etikus és elszámoltatható újságírási normák betartását, áll az MLE beszámolójában, mely ezután külön is felhívja rá a figyelmet, hogy a sajtó szabadságát, az informálás kötelezettségét, az állampolgárok tájékozódáshoz való alapvető jogát Magyarország Alaptörvénye IX. cikke biztosítja. Az intézmények működésének nyilvánossága, és kiterjesztése a médiára, a pluralizmus jogi alapja. Ennek előfeltétele a véleménynyilvánítás szabadsága, jog az információhoz és a cenzúra kizárása. Az MLE jelezte, továbbra is elítél mindenfajta diszkriminációt, amely az etikus újságírás kereteit betartó újságírókat/sajtómunkatársakat a törvény által előírt feladatteljesítése során bármilyen módon akadályozza, vagy lehetetlenné teszi.

A szakmát érintő legfontosabb stratégiai kérdésekben a közgyűlés résztvevői továbbra is nagy hangsúlyt helyeztek az egyesületi munkában a nemzetközi tudásáramlás biztosítására, a kiadói szakma legjobb gyakorlatainak hazai bemutatására, az ezzel kapcsolatos workshop-ok, képzések szervezésére.

A társszabályozás intézményének működtetésével kapcsolatban is számot vetett a kiadói közösség:  a panaszok számában emelkedést látunk, ami mutatja, hogy az olvasóközönségnek vannak elvárásai az újságírással szemben, és növekedett az MLE, mint társszabályozásban eljáró szervezet iránti bizalom is. A soron következő időszakban ezzel kapcsolatban fontosnak tartja a kiadói közösség azt is, hogy értékelje az eddigi munkát, annak érdekében, hogy az etikai szempontok, a helyes és helytelen módszerek, a sajtóval kapcsolatos szakmai viták mindennapjainak részévé váljanak és erősíthessék a sajtó szabadságát és minőségét, ezáltal tovább nőhet a társadalom bizalma a felelős írott sajtó iránt.

A napokban egyébként tisztújítás volt a Magyar terjesztés-ellenőrző szövetségnél (MATESZ) és a Repropressnél is.

observer
Felvásárolta a Nézőpont az Observert, az ország legnagyobb médiafigyelőjét
A Nézőpont Csoport lett az Observer Budapest Médiafigyelő tulajdonosa. A felvásárolt cég volt mostanáig a Médiapiac újságnak is a tulajdonosa, de a szaklap végül nem kerül a kormányközeli céghez.
Tesztsugárzás a 103,3 MHz-en. Fotó: Szalay Dániel, 24.hu
Nevet vált és már indul is az új országos kormányközeli rádió
A Class FM hiába megy újra bíróságra: jön a kormányközeli cég Retro Rádiója és a Magyar FM.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik