Tudomány

Hipersós tavakra bukkantak az Antarktisz jege alatt

A potenciális földön kívüli élet keresése során gyakran nem idegen égitesteket, hanem földi környezeteket kell tanulmányozni. Például azokat a nagy, hipersós tavakat, melyeket a közelmúltban fedeztek fel 500 méterrel a kanadai Antarktisz jege alatt.

Az érintett víztömegek az első hipersós szubglaciális tavak, melyeket a Földön találtak – számol be az IFLScience. A tavak felfedezését ismertető tanulmány szerint a víztömegek azonosítása az idegen élet keresése miatt is fontos.

Bár a rendkívül mélyen fekvő két tóból az Albertai Egyetem által vezetett nemzetközi kutatócsapat egyelőre nem tudott mintákat begyűjteni, a szakértők mégis azt feltételezik, hogy a tavakban jelentős és többnyire elzárt mikrobiológiai élőhelyek alakultak ki.

Ha az élet valóban létezik a tavakban, akkor azóta fejlődhet elszigetelten, hogy a térséget utoljára ellepte a gleccserjég, legalább 120 000 évvel ezelőtt

– áll a tanulmányban.

A különleges antarktiszi szubglaciális tavak sokban hasonlíthatnak azokra a vizes környezetekre, melyek több naprendszerbeli égitesten, így a Marson, az Európén és az Enkeláduszon is fellelhetőek. Az elmúlt években a kutatók több olyan földi analógiát is találtak, melyek azt igazolják, hogy a jég alatt fekvő sós víztömegekben megjelenhetett az élet.

Az antarktiszi tavakat földradar segítségével azonosították. A NASA adataival a csapat eredetileg a Devon-szigeti jégsapka geológiáját akarta tanulmányozni, utóbb viszont a vizek jelenlétét is kimutatták.

Az elképesztő mélységben a folyadék könnyedén megfagyhatna, a két tó viszont -18 Celsius-fokon is folyékonynak tűnt. A szakértők így arra következtettek, hogy a víztömegek sótartalma igen magas lehet. Minél sósabb a folyadék, annál alacsonyabb a fagyáspontja, ez alapján pedig a csapat arra jutott, hogy

a két tó sótartalma négyszer-ötször magasabb lehet, mint az átlagos tengervízé.

A kutatók következő célja az, hogy mintákat is begyűjtsenek az 5, illetve 8 négyzetkilométeres tavakból. A szakértők bíznak benne, hogy a minták elemzésével kimutathatják a vizekben az élet jelenlétét.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik