Tudomány

Saját székletükből készíthetnek eszközöket a jövő űrhajósai

Az űrben az újrahasznosítás kifejezetten fontos, hiszen az asztronauták számára csak kevés nyersanyag áll rendelkezésre. Egy új fejlesztésnek köszönhetően az űrhajósok a jövőben akár saját székletüket is újrahasznosíthatják majd.

A Xingyu Chen, a Calgary-i Egyetem munkatársa által vezetett csapat genetikailag módosított baktériumokat használt legújabb kísérletében – írja az IFLScience.

A mikroorganizmusok képesek a székletet olyan műanyaggá alakítani, melyet aztán felhasználhatnak 3D-s nyomtatáshoz. Az asztronauták így a baktériumok, illetve egy megfelelő nyomtató segítségével elvileg bármilyen eszközt vagy alkatrészt létrehozhatnak majd.

Amikor egy űrmissziót megterveznek, nem lehet előre megjósolni, hogy mi mindenre lesz szükség

– mondta Mayi Arcellana-Panlilio, az új tanulmány társszerzője. A szakértő hozzátette, a baktériumok által előállított anyag előnye, hogy felhasználásával bármilyen tárgy előállítható.

A kutatók elképzelése szerint a jövő űrhajósai olyan tartályokba fogják gyűjteni székletüket, melyekbe az Escherichia coli egy speciális, genetikailag módosított törzsét ültetik. A mikrobákat úgy tervezték meg, hogy egy egyedi műanyaggá, polihidroxibutiráttá alakítsák az ürülékben található zsírsavakat. A kinyert anyag remekül használható a 3D-s nyomtatókban.

Az átalakítás során megmaradt széklet sem menne kárba. A kutatók úgy vélik, hogy az ürülék többi részéből sugárzás elleni védőpajzsokat hozhatnának létre.

Nem ez az első kísérlet arra, hogy tovább növeljék az űrmissziók fenntarthatóságát. A Nemzetközi Űrállomáson már napjainkban is a vizelet újrahasznosításával állítanak elő ivóvizet, egy kutatócsapat pedig tavaly bemutatta, hogy miként lehet székletből és vizeletből tápanyagokat, illetve eszközöket létrehozni.

Az efféle technológiák elengedhetetlenek lesznek, ha a jövőben az emberiség szeretne hosszabb űrutazásokra vállalkozni, vagy bázisokat létrehozni idegen égitesteken.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik