Tudomány

Saját vizeletükből állíthatnak elő tápanyagokat a jövő űrhajósai

Kutatók egy csoportja megmutatta, hogy miként lehet a vizeletből, székletből, sőt, leheletből 3D nyomtatással műanyagokat, illetve tápanyagokat létrehozni. Az ehhez hasonló újrahasznosítási technikák elengedhetetlenek lesznek, ha a jövőben az emberiség nagyobb távokat is meg szeretne tenni az űrben.

Az eljárás alapja egy élesztőfaj, az Yarrowia lipolytica. Az élőlény a leheletben lévő szén és a vizeletben található nitrogén segítségével számtalan anyagot képes előállítani az étrend-kiegészítőktől kezdve egészen a poliészterekig.

A Clemson Egyetem munkatársai azért kezdtek el dolgozni egy űrben is alkalmazható újrahasznosítási rendszeren, mert a jövő hosszabb utazásaira a hely- és tömegkorlátozások miatt az űrhajósok viszonylag kevés felszerelést vihetnek majd magukkal. Mark A. Blenner, a csapat tagja szerint amennyiben az asztronauták egy nap éveken át tartó küldetésekre fognak indulni, ki kell találnunk, hogy miként hasznosíthatnák újra a fedélzeten előforduló anyagokat.

Az atomgazdálkodás nagyon fontossá válik majd

– tette hozzá a szakember.

A földön előállított táplálékkiegészítőknek legfeljebb pár év után lejár a szavatossága, éppen ezért az űrhajósoknak más módszerekkel kell majd hozzájutniuk az anyagokhoz. A csapat a kísérlet során többek közt olyan törzset is kifejlesztett, amely omega-3 zsírsavakat termel – ezen anyagok a szív, a szem és az agy egészségének megőrzésében is segítenek. Az érintett törzs optimalizálásával egy nap biztosítani tudják majd az űrhajósok számára a szükséges zsírsavak egy részét.

A szakértők olyan élesztőket is kitenyésztettek, melyek poliésztereket hoznak létre. Ezen műanyagokból nem csupán ruhákat, de 3D nyomtatás segítségével akár bonyolultabb eszközöket is elő lehet állítani.

Blenner szerint a Yarrowia lipolytica teljesen más, mint a többi élesztő. A szakértő hozzátette, minden organizmusnak megvan a maga újdonsága, melynek alaposabb megértéséhez jobban meg kell vizsgálni az adott tulajdonságot.

Jelenleg a szén- és nitrogénevő élesztők csak nagyon kis mennyiségű poliésztert hoznak létre, de a kutatók már dolgoznak a teljesítményük javításán. A gombafaj termelőképességének növelése mellett a szakértőknek egyéb feladataik is lesznek. A kész polimerek kinyerése például egyelőre kifejezetten nehéz, ezért a betakarítás módszerén is finomítani kell.

A jelenlegi korlátok ellenére ugyanakkor a technika kifejezetten ígéretesnek tűnik.

(ScienceAlert)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik