Tudomány

2021-ben bocsáthatják fel a világ első űrhoteljét

A tervek szerint 2022-ben költözhet be az első vendég az Orion Span űrhoteljébe. A cég azt tervezi, hogy a távolabbi jövőben árulni is kezdi majd a modulokat.

A világ első luxus űrhoteljében 9,5 millió dollárba (mintegy 24,2 milliárd forintba) fog kerülni egy 12 napos tartózkodás – írja az IFLScience. Meglepő lehet, de az űrturizmus jelenlegi piacán ez az ár kifejezetten olcsónak számít.

Az Orion Span űrtechnológiai vállalat azt tervezi, hogy már 2021-ben felbocsátja az Aurora Stationt, a világ első luxus űrhoteljét. A cég elképzelése szerint az első vendégek 2022-ben fognak beköltözni az állomásra. Az űreszközt a turisták mellett a különböző űrügynökségek is használhatják majd.

Az aurora borealisról (északi fény) elnevezett állomás alacsony Föld körüli pályán fog keringeni, nagyjából 320 kilométerrel a felszín felett, így 90 perc alatt kerülheti meg a bolygót. Az Orion Span szerint az űreszköz fedélzetéről tökéletesen lehet majd látni az északi fényt.

Az Aurora Stationről az utazók 24 óra alatt átlagosan 16 napkeltét csodálhatnak meg.

A látványban való gyönyörködést az is segíteni fogja, hogy az űreszközön több ablak lesz, mint bármelyik korábbi űrállomáson.

Az Aurora Station fedélzetén a kétfős legénységgel együtt összesen hat személy tartózkodhat majd.

Az utazás megkezdése előtt a turistáknak részt kell venniük egy három hónapig tartó képzésben, melynek végén űrhajós tanúsítványt kapnak az Orion Spantől. A felkészítés első szakaszát a jelentkezők online, a következő fázist a vállalat texasi kiképzőbázisán, az utolsót pedig már az állomáson végezhetik el.

Frank Bunger, az Orion Span vezérigazgatója szerint űrállomásuk bővíthető lesz, így a cég alkalmazkodhat a kereslethez. A későbbiekben a vállalat árulni is fogja az egyes modulokat, létrehozva a világ első űrbéli társasházát.

A jövő Aurora-tulajdonosai élhetnek űrlakásukban, de bérbe adhatják, vagy meg is látogathatják azt

– tette hozzá Bunger.

Mivel egyelőre nincs olyan vállalat, amely elvállalta volna az űrturisták szállítását, a Bloomberg szerint elképzelhető, hogy az Orion Span bejelentése csupán marketingfogás.

(Kiemelt kép: Twitter/Orion Span)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik