Élő Sport

Fucsovics Márton megizzasztotta Roger Federert

Fucsovics Márton élete első Grand Slam-nyolcaddöntőjében hősiesen küzdött és megállta a helyét Roger Federerrel szemben is. Az első két szettben tartotta a lépést extraklasszis riválisával, a másodikban csak rövidítésben tudott felülkerekedni rajta a 19-szeres GS-győztes svájci. A harmadikra elfáradt a 25 éves magyar játékos, de így is le a kalappal előtte.

45 év után volt ismét újra magyar nyolcaddöntős a férfiaknál az Australian Openen, Baranyi Szabolcs 1973-as bravúrja után Fucsovics Mártonnak sikerült eljutnia a legjobb 16 közé az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. Ha hozzátesszük, hogy a nyíregyházi játékos korábban még csak meccset sem nyert Grand Slam-torna főtábláján, úgy még nagyobb teljesítmény ez Fucsovicstól.

Aki Fucsovicsot akarja látni:

Fucsovics Márton egyelőre Ausztráliában piheni a Federer elleni mérkőzés fáradalmait, azonban február 3-tól már hazai közönség előtt lép pályára, mégpedig a 20 millió forint összdíjazású a Hungarian Challenger Openen.

Ott minden teniszt szerető magyar szurkoló személyesen találkozhat vele.

Jegyek a verseny honlapján vásárolhatóak.

Az Ausztráliában életében először főtáblás 25 éves teniszező a moldovai Radu Albotot verte a nyitókörben, majd a második fordulóban nagy skalpot begyűjtve a 13. helyen kiemelt Sam Querrey-t győzte le. Az eddigi legsimább meccse Nicolás Kicker ellen volt a harmadik fordulóban, így jutott el a nyolcaddöntőbe, ahol hétfőn hajnalban a svájci extraklasszis, a második helyen kiemelt Roger Federer volt az ellenfél.

Érdekesség, hogy Federer legutóbbi magyar ellenfele az a Sávolt Attila volt, aki Fucsovics Márton edzője. Sávolt a 2002-es Australian Open második körében lépett pályára a svájci ellen, három szettben kikapott.

Europress/AFP/William West

Sokakat agyonnyomna a tét, hogy a Rod Laver Aréna telt háza, bő 14 ezer néző előtt kellene játszaniuk Federerrel, de nem Fucsovicsot, aki ugyan fogadóként nem nagyon tudott mit kezdeni ellenfelével, adogatóként viszont tartotta a lépést a világ egyik legjobbjával. Az első szett első kilenc játékában egyaránt az adogató játékos nyert, 4-5-nél Federer viszont brékelni tudta Fucsovicsot, így szettelőnybe került.

A második játszma minden várakozásunkat felülmúlta.

A magyar játékos nemcsak, hogy tartotta magát, de időnként káprázatos megoldásokkal rukkolt elő. Ismét 4-5-ös hátrányba került, és ekkor volt egy nagy rontása, azonban nem roppant ettől össze, egyenlített. A továbbiakban sem remegett meg, rövidítésre mentette a szettet Federer ellen, ami már önmagában nagy teljesítmény, a tie-breakben ráadásul 3-3-nál cseréltek térfelet. Utána már csak a svájci szerzett pontot.

Federer hihetetlen pontja a második szettben:

Fucsovics ugyan küzdött a későbbiekben is, látszott, hogy elkészült az erejével. Federer hamar el is húzott 5-1-re, a magyar játékos még hozta egyszer az adogatását, majd a svájci kiszerválta a meccset, két óra és egy percnyi játék után nyert.

Három szettben dőlt el végül a nyolcaddöntő, de az eredmény nem is tükrözi hűen a játék képét, Fucsovics még ennél is közelebb állt Federerhez ezen a meccsen. Le a kalappal a nyíregyházi teniszező előtt.

Márton nagyszerűen játszott, okosan, tisztán. Megmutatta, hogy a játék minden eleméhez ért, nehezen is tudtam őt brékelni. Minden jót kívánok neki az év hátralévő részére

– mondta a mérkőzés után Federer, aki Berdychhel játszik a nyolc között. A svájci hosszabb nyilatkozatát ITT olvashatja.

Fucsovics Márton vélhetően a 62-63. helyre jön fel a világranglistán.

Egy másik magyar is érdekelt volt hétfőn, Babos Tímea és Kristina Mladenovic párosa szintén nyolcaddöntőzött. Az első szettben 4-1-es hátrányban is voltak, ehhez képest két játszmában sikerült kiharcolniuk a továbbjutást. A részletekről ITT olvashat.

Eredmény – Australian Open, nyolcaddöntő:

férfi egyes:
Fucsovics Márton – Roger Federer (svájci, 2.) 4-6, 6-7 (7-3), 2-6
Berdych (cseh, 19.) – Fognini (olasz, 25.) 6:1, 6:4, 6:4

 

női egyes:
Halep (román, 1.) – Oszaka (japán) 6:3, 6:2
Keys (amerikai, 17.) – Garcia (francia, 8.) 6:3, 6:2
Kerber (német, 21.) – Hszieh (tajvani) 4:6, 7:5, 6:2

Nyitókép: Europress/AFP/Saeed Khan

Fucsovics – Federer 4-6, 6-7, 2-6

MECCS! Federer adogahtatott a mérkőzés megnyeréséért, ez általában nem szokott gondot okozni neki. Most azért döcögött kicsit a játéka, de kiharcolta a szettlabdát és az elsőt értékesítette.

Roger Federer készülhet tehát a negyeddöntőre, de Fucsovics Márton is megérdemelt minden elismerést, fantasztikus teljesítményt nyújtott az Australian Openen.

Nyitókép: Europress/AFP/William West

Fucsovics – Federer 4-6, 6-7, 2-5

Na, Fucsovics azért még megvillan a végén, szép játékkal húzott el 40-semmire adogatóként, egy kettős hiba rondított bele az összképbe. Federer aztán hosszúra ütött egy labdát, úgyhogy a második szervajátékát is hozta Marci a harmadik szettben.

Fucsovics – Federer 4-6, 6-7, 1-4

Fucsovics elfáradt, hamar hátrányba került adogatóként és elütötte a labdát, úgyhogy másodszor is brékelték, Federer már 4-1-re vezet a harmadik játszmában.

Fucsovics – Federer 4-6, 6-7, 1-3

Federer első három adogatásából kettőnél is Fucsovicsé lett a pont, hiáa készült el erejével a magyar játékos, hősiesen küzdött továbbra is. Benne is volt a játékban egy bréklabda lehetősége, de nem jött össze, Federer pedig végül hozta az adogatását.

Fucsovics – Federer 4-6, 6-7, 1-2

Nagyon kellett ez a játék Fucsovicsnak, szépségtapasz a rosszabb kezdés után. Ásszal zárta le a gémet, úgyhogy továbbra is ott lohol Federer mögött, igaz, a svájcinak brékelőnye van.

Fucsovics – Federer 4-6, 6-7, 0-2

Federer abban nagyon jó, hogy két szoros szett után képes kíméletlenül játszani, az elcsent Fucsovics-adogatás után pedig most csak azért nem hozta semmire a szervagémjét, mert egy könnyebb labdát hosszúra ütött.

Fucsovics – Federer 4-6, 6-7, 0-1

Fucsovics kezdte adogatóként a játszmát, az első pont Federeré lett, majd ütött egy kettős hibát. Egy jó szervával korrigált a magyar, de így is bréklabdához jutott a svájci, Fucsovics ezt hárította. Kiharcolt egy második bréklabdát is Federer, ezt pedig már kihasználta.

Fucsovics – Federer 4-6, 6-7

SZETT! A rövidítés harmadik labdamenetében agresszívan támadott Fucsovics, Federer viszont jól védekezett és minibreakbe került. Az első adogatását hozta, de aztán a lehető legjobbkor Fucsovics fogadóként nyert pontot, úgyhogy nyílt maradt a tie-break. 3-3-nál cseréltek térfelet.

Adogatóként ütött hosszút Fucsovics, ez pedig elég rosszkor jött, két Federer-adogatás következett ugyanis. Egy tökéletes elütés után három játszmalabdája volt a svájcinak, már az elsőt kihasználta, övé lett a szett. Fucsovics Márton mindezek ellenére büszke lehet erre a játszmára.

Fucsovics – Federer 4-6, 6-6

Ásszal nyitott Fucsovics, röptével egyenlített Federer. Ezután a magyar játékos hosszúra ütött egy tenyerest, majd egy szépen felépített labdamenet után ő egalizált játékon belül. Centiken múlt ezután, hogy szélesre ütött egy tenyeres keresztet, szettlabdája volt Federernek, de honfitársunk bírta a nyomást (40:40).

Egy fonák ejtéssel hozta lehetetlen helyzetbe Federert, de ütött egy kettős hibát. Ezután volt egy remek fonák elütése, aztán kiharcolta a rövidítést.

Fucsovics – Federer 4-6, 5-6

Federer megint elővette a kellemetlenebbik énjét adogatóként, szépen játszotta a gémet. Úgyhogy ismét Fucsovicson a sor, ha hozza a szerváját, jöhet a rövidítés. Federer ellen. A nyolcaddöntőben. Elképesztő.

Fucsovics – Federer 4-6, 5-5

Fucsovics rosszul kezdte ezt a gémet, hogy majd a második labdamenetben nem sikerült megcsinálnia egy lecsapást, amiből Federer szerzett pontot, pedig elég vesztett helyzetben volt. A nagy hiba után egy ászértékű Fucsovics-szerva jött, majd egy tökéletes tenyeres a sarokba, így pikk-pakk 30:30 lett. Ásszal folytatta, majd Federer ütött a hálóba. Bravó, Marci!

Fucsovics – Federer 4-6, 4-5

A magyar játékos felbátorodott fogadóként, próbál kockáztatni is, igaz, ebben benne van a hiba lehetősége, az előbb tenyeressel például csúnyán a pálya mellé ütött. Federer magabiztosan hozta ezt az adogatását is, Fucsovics a szettben maradásért adogathat egy kis szusszanás után.

Fucsovics – Federer 4-6, 4-4

Fucsovics is szépen erőlteti adogatóként a játkot Federer fonákoldalán, szorult helyzetből is ki tudott így szabadulni, majd egy tenyeres elütéssel 15:30-ról tudott fordítani és hozta a gémet. Továbbra is tartja a lépést Roger Federerrel.

Fucsovics – Federer 4-6, 3-4

Fogadóként továbbra sem tud mit kezdeni Fucsovics a svájcival, most :15-re veszítette el a gémet. Federer adogatóként 21 pontot nyert zsinórban, egy kettős hiba szakította meg ezt a sorozatot.

Fucsovics – Federer 4-6, 3-3

Federer érzi, hogy fonákon elbizonytalanodott Fucsovics, próbálja azt az oldalt támadni. Viszont a magyar játékos még mindig remekül adogat, a svájci pedig hibázgat fogadóként, egál az állás a szettben.

Fucsovics – Federer 4-6, 2-3

Fucsovicsnak konkrétan bravúr kellett volna, hogy fogadokét nyerjen pontot Federertől, a svájci ismét love gémet mutatott be. Félelmetesen adogat eddig a svájci.

Fucsovics – Federer 4-6, 2-2

A mérkőzés leghosszabb labdamenetének megnyerésével kezdte a saját szerváját Fucsovics, ez annyira megzavarta Federert, hogy után egy amúgy kiváló szervát a pálya mellé ütött. Utána a magyar teniszezőnek volt egy kettős hibája (az első a mérkőzésen), majd a hálóba ütött fonákkal. Amikor ismét csak fonákkal hosszút ütött Fucsovics, bréklabdához jutott Federer, de elrontotta a röptét.

Jött egy újabb kettős hiba Fucsovicstól, de Federer a második bréklabdánál is hibázott a hálónál, pedig magyar ellenfele már kiszolgáltatott helyzetben volt. Fucsovics másodszor tudta a mérkőzésen bréklabdákat hárítva hozni az adogatását, le a kalappal! Fantasztikusan játszik.

Magyar drukkerek a lelátón:

Fucsovics – Federer 4-6, 1-2

A svájci most ellenállhatatlan volt, őt nézve, mintha a világ legkönnyebb játéka lenne a tenisz. Beütött két ászt (az első kettő volt ez tőle egyébként), emellett két labdamenetben is eljátszadozott Fucsoviccsal, úgyhogy most elég simán hozta a szerváját. Mondjuk ő általában nem sok esélyt ad adogatóként az ellenfeleknek.

Fucsovics – Federer 4-6, 1-1

Továbbra is működik Fucsovics adogatójátéka, fonákoldalon zavarba lehet hozni Federert. Aztán egy sarokba bombázott Fucsovics-fonák után Federer a hálóba emelt.

Fucsovics – Federer 4-6, 0-1

Mire reklámról visszaért a közvetítés, már 0:40 volt az ismét adogatóként kezdő Federernek, aki végül semmire hozta a szervagémjét. Még úgy is, hogy egy kétes ítéletet elengedett és nem kért challenge-et.

Fucsovics – Federer 4-6

SZETT! Fucsovicsot kicsit megnyomta a tét, az első labdamenetben széleset ütött, a másodikban a hálóba. Korrigálni tudott aztán egy második szervával, hogy aztán 30:30-nál egyenlítsen. Mégis Federer jutott szettlabdához, egy okosan felépített labdamenettel, lecsapással játszmaelőnybe került.

Fucsovics – Federer

Federer most megfuttatta Fucsovicsot párszor és elég simán hozta a szerváját, ez megint kíméletlen játék volt. A magyar teniszező a szettben maradásért adogathat.

Fucsovics – Federer 4-4

Nem ízlik Federernek a magyar szerva, fogadóként egyelőre nem meggyőző, majd Fucsovics egy ásszal ezt az adogatását is lezárta.

Olvasói sztorik