Tech

A Tesla hatalmas akkumulátora segített ki egy szénerőművet

A világ és az energetikai szektor jelentős átalakuláson megy át a szemünk láttára, és ennek egyik jele, hogy a világ legnagyobb akkumulátora, amit kevesebb, mint egy hónapja helyeztek üzembe, máris bizonyította a létjogosultságát, mikor kisegítette az ausztráliai Loy Yang szénerőművet, ami december 14-én teljesen váratlanul 560MW veszteséget produkált, ezzel veszélyeztetve az áramellátás stabilitását.

Forrás: AFP PHOTO / NEOEN

A Tesla mindössze 100 nap alatt építette meg Ausztráliában a világ legnagyobb akkumulátorát,

december elején pedig be is üzemelték a 100 megawatt kapacitású Powerpack rendszert, ami a Jamestown mellett található Hornsdale szélerőmű energiáját tárolja, hogy akkor se akadozzon az áramszolgáltatás, amikor az Ausztráliában nem szokatlan nagyobb esőzések és egyéb természeti jelenségek nyomán kimaradások jelentkeznek.

Az esetben ráadásul nemcsak az csodálatos, hogy a Tesla eltárolt megújuló energiából segítette ki a szénerőművet, de mindezt úgy tette zökkenőmentesen, hogy a két rendszert 1000 km választja el egymástól. A hatalmas akkumulátor 7,3 megawattal segítette ki a köhögő rendszert, mindezt zökkenőmentesen, ezzel bizonyítva, hogy kiváló döntés volt az ausztrál kormány részéről, hogy a Teslát bízta meg a hagyományos rendszereket támogató megoldás megépítésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik