Tech

A Tesla megépítette a világ legnagyobb akkumulátorát

Elon Musk, a Tesla milliárdos tulajdonosa idén márciusban tett ígéretet arra, hogy a Tesla megépít egy olyan energiatárolót Dél-Ausztráliában, aminek köszönhetően stabilabbá válhat a régió meglehetősen hektikusan működő áramellátása. Ez már eleve szép vállalás volt a techvezér részéről, de Musk mindezt megtoldotta azzal, hogy a terve megvalósításához mindössze 100 napra lesz szükségük. És így is lett.

A meglehetősen impresszív 100 napos terv tartása ráadásul spórolt a cégnek laza 50 millió dollárt, hiszen az eredeti megállapodás úgy szólt, hogy ha a Tesla nem tudja az ígért időben elkészíteni a hatalmas, 100 megawatt tárolókapacitású akkumulátort, akkor az egész projekt költségét a cég állja.

Az ígéret viszont teljesült, így a teljes költség nem a vállalatot terheli, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy a cég erőfeszítéseinek hála legalább 30000 ausztráliai háztartásnak lesz biztos energiaellátása, ha a Hornsdale Szélturbina Farm nem tudná önmagában kiszolgálni a felmerülő igényeket.

Forrás: Kevork Djansezian / Getty Images / AFP

A hatalmas akku elkészülte a megújuló energia felhasználásában rendkívül fontos lépés, hiszen a tárolás igencsak költséges. Az energetikai átmenet egyik kulcskérdése az elektromos energia tárolása, ami lehetővé teszi, hogy a fel nem használt energiát olyan időpontban táplálják be az elektromos hálózatba, amikor nagyon erős a fogyasztás, azaz optimalizálni tudják a megújuló energiaforrások termelését.

Ausztrália számára különösen fontos volt a Tesla vállalása, hiszen korábban rendszeresen előfordultak áramkimaradásokat. A frissen megépült akkumulátor lehetővé teszi, hogy megszüntessék a főleg a nap- és szélenergiát hasznosító rendszer hiányosságait Dél-Ausztráliában, ahol 2016-ban teljesen megszűnt az áramszolgáltatás az erős szél és az özönvízszerű esőzések következtében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik