Tech

Bekapcsolták a világ legnagyobb akkumulátorát

Épp egy hete számoltunk be arról, hogy a Tesla 100 napon belül megépítette Ausztráliában a világ legnagyobb akkumulátorát, most pedig már arról írhatunk, hogy be is üzemelték a 100 megawatt kapacitású Powerpack rendszert, méghozzá helyi idő szerint csütörtökön, pénteken pedig megtartották a hivatalos átadót is, amin megjelentek a Tesla képviselői is.

Forrás: AFP PHOTO / NEOEN

A hatalmas akkumulátor beindítása a rendkívül fontos lépés, hiszen az energetikai átmenet egyik kulcskérdése az elektromos energia tárolása, ami lehetővé teszi, hogy a fel nem használt energiát olyan időpontban táplálják be az elektromos hálózatba, amikor nagyon erős a fogyasztás, azaz optimalizálni tudják a megújuló energiaforrások termelését.

Ausztrália számára különösen fontos a Tesla rendszere, hiszen korábban rendszeresen előfordultak áramkimaradáso. A frissen megépült akkumulátor lehetővé teszi, hogy megszüntessék a főleg a nap- és szélenergiát hasznosító rendszer hiányosságait Dél-Ausztráliában, ahol 2016-ban teljesen megszűnt az áramszolgáltatás az erős szél és az özönvízszerű esőzések következtében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik