Üzleti tippek

Mikrohitel-változások várhatók

A Széchényi Kártya hitelkeretének megemelése után szükség lesz az átalakításra a Mikrohitel programban is. A változásra e téren viszont talán egészen őszig kell várni. Miután egy évvel ezelőtt 1-ről 5 millióra emelkedett a Széchenyi Kártya felső hitelkerete, nagyon megugrott a kártyát igénylők száma. Ennek nyomán a Mikrohitel alaposan háttérbe szorult, hiszen a Széchenyi Kártyával részben kiváltható egy-egy kisebb tőkeszükséglet, még ha a konstrukció nem is alkalmas beruházások finanszírozására.

A kezdeti érdektelenség után jött a felfutás: eddig 16,4 ezer kártyát adtak ki, s 8,6 ezer elbírálatlan hiteligénylés fekszik még a bankok előtt – derült ki egy kamarai rendezvényen. Így nem meglepő, hogy alig van érdeklődés a 3 millió forintos felső határú Mikrohitelek iránt. Mint Valkó Emőke, a Mikrohitel programot jelenleg koordináló Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) kommunikációs vezetője mondja, míg 2000-től 2002-ig minden évben teljesen elfogyott a rendelkezésre álló kihelyezhető hitelösszeg (az elmúlt négy évben 22 milliárd forint feletti összeget osztottak szét), addig a források kihasználtsága egy éve rohamosan csökken.

A 12 éve működő program koordinátora ezzel kellemetlen helyzetbe került. Pár évvel ezelőtt az élénk kereslet idején jellemzően havi 300-500 millió forintnyi hitelt is kihelyeztek, az utóbbi hónapokban viszont csak 100-200 milliót. “Ezzel a források kihasználtsága 2004 első öt hónapjában már átlagosan 50 százalék alá csökkent, sőt egyes régiókban 20 százalék alatt volt” – mondja Valkó Emőke.

Rugalmasabban

A múlt év végén azonban az Országos Mikrohitel Bizottság és az MVA átfogó változtatásokat javasolt a GKM-nek a hitelezési rendszerben egyebek közt azért, hogy a sok tekintetben merev hitelezési gyakorlatot egyszerűbbé, ésszerűbbé, rugalmasabbá tegyék. E törekvésnek legfontosabb eleme, hogy a támogatott kölcsön felső határa 5 vagy 6 millió forintra emelkedne, s a magasabb összegek esetén a futamidő is megnőne, 3-ról 5 évre.

Alapvető változást hozna az is, ha e hitelek forgóeszköz-finanszírozásra fordítható aránya a mai 20-ról 50 százalékra nőne, hiszen a valóságban a beruházások során a forgóeszköz igénye is megnő a vállalkozásoknak. Óriási előny lehet az is, hogy a hitelöszszeg fele előfinanszírozásként is igénybe vehető lenne. Itt is jócskán egyszerűsödne a hitel igénylése, s a jelenleg 6-7 hetes átfutási időhöz képest felgyorsulna az igények elbírálása. További változás az lesz, hogy az új rendszerben az Országos Mikrohitel Alap a Magyar Fejlesztési Bank finanszírozásába kerül át, hiszen a korábbi Phare pénzcsapok EU-taggá válásunk miatt fokozatosan elapadnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik