A jövő megmentői

Nem minden arany, ami fénylik, pedig a nemesfémet pontosan fluoreszcens tulajdonságai miatt érdemes használni a gyógyszeriparban, az orvostudományban, sőt még akár a légköri szén-dioxid megkötésében is lehet haszna. Dr. Csapó Edittel, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai kar, Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének adjunktusával beszélgettünk arról, mi mindenen segíthet az egyébként meglepően költséghatékony kutatás az ember mindennapi élete során.
A világhírű svájci CERN részecskegyorsítóján kapott helyet az ALICE detektor, ami közel 10000 tonnás, nehezebb, mint az Eiffel-torony. Harminchat ország több mint 1200 fizikusa és mérnöke dolgozik a kísérlethez kapcsolódó nemzetközi együttműködésben. Ez a CERN legnagyobb, magyar részvétellel zajló kísérlete, a magyar csapatot vezeti Dr. Barnaföldi Gergely Gábor, ha éppen nem itthon, az Wigner Fizikai Kutatóközpontban dolgozik. Arról kérdeztük, hogyan lesz valakiből részecskefizikus, milyen a CERN-ben dolgozni, és milyen mindennapi haszna van a részecskekutatásnak.
Bár egyre többet tudunk meg az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának okairól és miértjeiről, nem haladunk olyan gyorsan a gyógyítással, mint ahogyan kellene. A gyógyszerszabályozás szigorítása és az alapkutatás-gyógyszerészet közötti kommunikáció nem könnyíti meg a helyzetet, de szükség lenne emberes kutatásokra is, mert az állatkísérletek csak ideig-óráig megfelelők. Dr. Hangya Balázs matematikussal és orvossal beszélgettünk, akinek a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben működik Lendület-kutatócsoportja a témában.
Mivel is foglalkozik egy vulkanológus, és hogyan lehet felmérni egy tűzhányó aktivitását? Akad Európában és a Kárpát-medencében olyan tűzhányó, amely potenciális veszélyt jelent? Hogyan tudják ezt előre jelezni? Dr. Harangi Szabolccsal, az ELTE TTK egyetemi tanárával, a Kőzettan-Geokémiai Tanszék, illetve az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetőjével beszélgettünk.
Mádi-Nátor Anett nyelvtanárként kezdte, de később a kibervédelmi NATO-munkacsoport vezetőjének választották, ma pedig a kiberbiztonság területén nemzetközileg is elismert Cyber Services Zrt. vezérigazgató-helyettese. Mindemellett az európai Women4Cyber nonprofit alapítvány elnöke, melynek célja, hogy bátorítsa és támogassa a nők erősebb jelenlétét a kiberbiztonságban. Mennyire nehéz a nőknek érvényesülniük az IT területén, és hogyan is néz ki egy kiberhadgyakorlat? Igaz, hogy a következő világháború már a neten fog kirobbanni – vagy már éppen zajlik? Mádi szerint a problémák 80 százaléka kiszűrhető lenne, ha az emberek értelmeznék, amit olvasnak a neten.
Ma már jól ismert tény, hogy egyes betegségeket állatok, például szúnyogok terjesztenek. Azt hihetnénk, hogy a rovarok csak Magyarországtól távoli területeken jelenthetnek problémát, a veszély azonban meglepően közeli lehet. Dr. Garamszegi László Zsolttal, az Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatójával beszélgettünk.
Talán észre sem vesszük, mennyi magyar kutató, mérnök és vállalkozó dolgozik azon, hogy jobbá tegyék jövőnket. A Jövő megmentő sorozatunkban olyan szakértőkkel beszélgetünk, akik munkájuk révén óriási hatást gyakorolhatnak a mi és az elkövetkező generációk életére.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.