Tudomány

Vizsgálóbizottságot állítanak fel a radioaktív felhő miatt

A bizottság feladata az lesz, hogy megállapítsa, mi a forrása a közelmúltban érzékelt ruténium 106-os izotóp kibocsátásnak.

A Roszatom közleménye szerint egy orosz akadémiai intézet bizottságot állít fel a légkörbe került ruténium 106-os izotóp forrásának felderítésére. A radioaktív felhő Magyarországot is elérte.

Bár az Atomenergia Biztonságos Felhasználásával Foglalkozó Orosz Akadémiai Intézet valamint az orosz Sugárvédelmi Nemzeti Bizottság arra jutott, hogy a nemrég tapasztalt ruténium-kibocsátás jóval kisebb a határértéknél, az orosz szakértők mégis egy független bizottság felállítását javasolják.

Korábban a Roszatom megerősítette, hogy semmiféle rendellenesség nem történt az orosz atomenergetikai és hadiipari létesítményekben. Mivel azonban a ruténium 106-os izotópja a természetben nem fordul elő, elég valószínű, hogy az anyag egy üzemből szivárgott ki. A radioaktív felhő Oroszországból vagy Kazahsztánból érkezhetett.

A francia Institut de Radioprotection et de Sûreté Nucléaire (IRSN), valamint az orosz Roszhidromet adatai is azt mutatják, hogy a Roszatomnak köze lehet az eseményhez. Az orosz Greenpeace szerint a majaki létesítményből származhat a szennyeződés.

fukusima (Array)
Kiderült, honnan jött a radioaktív felhő Európa fölé
A Roszatom egyik hírhedt létesítménye lehet a háttérben.

A független bizottság munkájába orosz tudósok és európai szakértők is bekapcsolódnak majd. A csoport az eddigi adatok elemzése mellett olyan számítógépes modellt is ki fog dolgozni, mellyel felmérhető a felhő terjedése és mozgása. A szakértők újabb méréseket is végezhetnek.

A bizottságot az Atomenergia Biztonságos Felhasználásával Foglalkozó Akadémiai Intézet koordinálja majd, a Roszatom pedig együttműködést ígér.

(Kiemelt kép: IG_Royal/Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik