Tudomány
This undated handout from Japan's Toshiba and the International Research Institute for Nuclear Decommissioning (IRID) shows a remotely operated underwater vehicle (ROV), developed to inspect the interior of the Fukushima Daiichi Nuclear Plant Unit 3, which was destroyed by a tsunami after a massive earthquake on March 11, 2011.
Operators practiced navigating the robot in a pool, which was meant to simulate the interior of Unit 3. The robot, 30cm in length and 13cm in diameter, is equipped with front and rear facing cameras, a 60m cable and is propelled by thrusters. / AFP PHOTO / IRID AND TOSHIBA / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/IRID/TOSHIBA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVES

Áttörés Fukusimában: végre megtalálták az olvadt uránt

Pintér Mónika
Pintér Mónika

rovatvezető. 2017. 11. 21. 10:54

Korábban a témában:

Több sikeretelen próbálkozás után megtalálta az olvadt fűtőelemeket a fukusimai atomerőmű 3-as reaktorába beküldött robot.

Ez azért is nagy szó, mert elődei mind kudarcot vallottak: vagy beszorultak valahova, vagy azonnal működésképtelenné váltak az erősen sugárszennyezett környezetben, amely az embert mindössze másodpercek alatt megölné.

Toshiba Corporation and the International Research Institute for Nuclear Decommissioning (IRID) unveil a new robot at Port and Airport Research Institute in Yokosuka City, Kanagawa Prefecture on June 15, 2017.  The company and institution developed 13cm in diameter, 30cm underwater robot in length to enter and inspect the primary containment vessel at the Unit 3 of the Fukushima No. 1 Nuclear Power Station.  The robot, powered by wire, contains two cameras and LED lights both front and rear section.  The robot will be operated from this summer.( The Yomiuri Shimbun )
Fotó: AFP

Nagy áttörés ez az erőművet üzemeltető vállalat, de a japán kormány számára is. Hiszen a 2011-es atomkatasztrófa során az erőmű hat reaktorából három teljesen leolvadt, ennek következtében a megolvadt urán a fém- és betonrétegeken is áthatolt. A kutatóknak kihívást jelentett, hogy a vízzel elárasztott reaktorokban megtalálják az azóta lehűlt, de továbbra is sugárzó fűtőelemeket.

A mérnökök nyáron a Toshibával közösen tesztkörnyezetben gyakorolták a műveletet, amely most sikerrel járt: a robot először küldött a hatvan centiméteres kábelen keresztül fotókat és adatokat az olvadt magról, annak helyzetéről és környezetéről.

A kis Mini-Manbo robotot négy mérnök 3 napon át irányította a víz alatti folyosókon.

Egészen mostanáig nem tudtuk, hova kerültek a fűtőelemek, és milyen állapotban vannak. Így azonban elkezdhetünk terveket kidolgozni a kiemelésükre, és a reaktorok végleges megtisztítására

közölte Takahiro Kimoto, az erőművet üzemeltető Tepco vállalat atomenergiáért felelős igazgatója.

A tervek szerint a megolvadt urántömböket 2021-ben emelik ki a reaktorból. A hatóságok ugyanis még nem döntöttek róla, melyik reaktor megtisztításával folytatják a munkát.

Becslések szerint az egész erőmű teljeskörű megtisztítása 30-40 évig is eltarthat majd.

(Kiemelt fotó: AFP)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.