Tudomány

Lelövöldözték a szegedi fehér kisoroszlán rokonait

A vadászat eltüntette a vadon élő fehér oroszlánokat, megmentésük állatkertekre vár. Nem könnyű munka, a Szegeden most született kicsi két testvére holtan jött világra. Őt most a gondozók etetik, de jól van és szépen gyarapodik.

A közelmúltban országos hír volt, egyes médiumok cukiságbombaként robbantották, hogy ritka fehér oroszlán született a Szegedi Vadasparkban. Hétfőn hallhattunk róla újra, a vadaspark a látogatókat kérte, segítsenek nevet találni a nőstény kölyöknek. Három feltételt szabtak: könnyen kimondható, ötletes legyen, és semmiképp ne „cuki”.

Főleg utóbbi teljesen érthető. Az állat egy-két éven belül több mint száz kilós, roppant erejű ragadozóvá fejlődik, akiről sok mindent el lehet majd mondani, de azt nem hogy cuki… De most még tényleg nagyon aranyos, és ha még neve nincs is, kíváncsiak voltunk, kit tisztelhetünk a személyében.

Ritka és szép? Lőjük le!

A fehér oroszlán nem alfaj, hanem egy színváltozat, amely csak egy helyen él a világon, a dél-afrikai Krüger Nemzeti Parkban. Az ott fekvő Timbavati régió homokos talaja egyedi módon világos színű, így ott maradhatott fenn ez a mutáció, azaz az oroszlánok e világosabb szőrű változata. Ahogy a képeken is látszik nem hófehérek, hanem világosabbak az Afrika más részein élő rokonaiknál. A máshol feltűnő szín abban a környezetben az álcázást segíti.

Fotó: Szegedi Vadaspark

Pont ezért nagyon különlegesek, ami vonzotta a vadászokat, a fehér oroszlán az egyik legkeresettebb trófea volt az 1930 évektől, mióta »felfedezték«. Olyannyira, hogy szinte teljesen ki is pusztították őket, jelenleg legjobb esetben is fél vagy egy tucat egyed élhet vadon

– mondja a 24.hu-nak Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója.

Ritka, fejedelmi macska, nyilván szebben mutat a kandalló előtt vagy a falon, mint a vadonban…

A kisoroszlán rokonságát tehát az ember kiirtotta, az állomány megmentése állatkertekre vár: fogságban körülbelül ötszáz egyed él szerte a világon.

Hárman születtek

Anyja Nadja és az apja, Timba kölyökként érkezett Szegedre 2012-ben, nászuk mostanra érett be: október 19-én hajnalban Nadja három kölyöknek adott életet. Pontosabban csak egynek, a nőstény testvérei halva születtek. Őket az anyjuk még ott helyben megette, ami sok fajnál teljesen természetes viselkedés.

Nadja és életben maradt kölyke (Fotó: Szegedi Vadaspark)

A kis Anonyma sikerrel vette az első akadályt, de aztán ő is bajba került, emberi gondoskodás nélkül ő is elpusztult volna.

Nagymacskáknál az első ellés mindig kockázatos, a nőstény ekkor tanulja az anyaságot. Gyakran megesik, hogy tanácstalan, nem tud mit kezdeni a helyzettel, ezért előfordulhat az is, hogy magukra hagyja kölykeit

– világít rá a szakember.

Nadja esetében a problémát az jelenti, hogy az amúgy gondosan nevelt kölykét csak körülbelül 10 napig tudta szoptatni, utána nem volt teje. Hogy a kis oroszlán életét megmentsék, a gondozóik segítenek, naponta négyszer külön zárják az anyát, és megszoptatják a kölyköt.

Három-négy hónapos koráig tejet és tápszert kap, utána fogják lassanként átszoktatni a húsra. fél-egy éves koráig marad Szegeden, utána egy másik állatkertben keresnek neki helyet, de hogy pontosan mikor és hol, azon az igazgató szerint még korai lenne gondolkodni.

Szegedi Vadaspark

Talán szabadok lesznek

Az állatkertek nemzetközi együttműködésben igyekeznek megőrizni ezt a ritka génváltozatot. Ehhez az szükséges, hogy csak egymással szaporítsák ezeket az egyedeket, de ilyenkor mindig kockázatot jelent a beltenyésztés. Ennek elkerülése érdekében került össze Szegeden két különálló vérvonal, az apa személyében egy nyugat-európai, míg az anya a Belgrádi Állatkertből érkezett.

Csakúgy, mint sok más állat esetében, ha eljön az idő, az állatkerti állatokra építve, a természetvédelmi szervezetekkel együttműködve, akár még a fehér oroszlánok visszatelepítésre is sor kerülhet. Ki tudja, egyszer talán a szegedi kis fehér leszármazottai is szabadon élhetnek majd.

Addig azonban sok időnek el kell telnie, hiszen most még inkább egy plüss játékra hasonlít, mint csúcsragadozóra. Látogatni még nem lehet a kisoroszlánt, ami annyit tesz, az oroszlánház ablakán be lehet lesni, de szerencse is kell hozzá, hogy valaki megpillantsa. A névpályázat viszont még a héten tart, az info@zoo.szeged.hu címre eddig már több száz javaslat érkezett. Az eredmény a következő hét közepén várható.

(Kiemelt kép forrása: Szegedi Vadaspark)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik