Tudomány

Látványos meteorrajt figyelhetünk meg a hétvégén

A Halley-üstökösből származó Orionidák meteorraj minden év októberében keresi fel a Földet. Az orionida meteorok idén október 20-24-e között lesznek a legaktívabbak.

Ahogy a Halley-üstökös megkerüli a Napot, törmeléket hagy maga után. Bolygónk keringése közben az év bizonyos szakaszaiban találkozik ezzel a törmelékhalmazzal. Így figyelhető meg a Földről májusban az Éta Aquaridák, októberben pedig az Orionidák meteorraj.

Utóbbit az Orion csillagképről nevezték el, melyből a raj látszólag érkezik. A meteorok 2017-ben október 21-22-én, a hajnali órákban lesznek a legaktívabbak – szerencsére idén a holdfény sem fogja zavarni az ég szerelmeseit. A jelenséget egyébként kevésbé látványosan ugyan, de egészen november elejéig meg lehet majd megfigyelni.

A meteorraj csúcsidőszakában bizonyos években óránként akár 80 fényjelenség is feltűnhet az égen, a becslések alapján az idei csúcs alatt óránként 20-30 meteorra számíthatunk.

Az orionida meteorokat a világ minden tájáról megfigyelhetik. A raj radiánsát, azaz látszólagos forrását, az Orion kardjánál kell keresni, errefelé azonban ne számítsunk látványosabb „hullócsillagokra”. A meteorok ezen pont környékén rövidebb nyomot hagynak, és kevésbé fényesek.

A meteorraj megcsodálását jelentősen nehezíti a fényszennyezés, ezért ha az ember látni akarja a jelenséget, ajánlott sötétebb helyre félrevonulnia. A megfigyeléshez nem érdemes távcsövet használni, az objektumok mozgása sokkal jobban követhető szabad szemmel.

Néhány meteor kifejezetten gyorsnak és világosnak fog tűnni, de nem kell aggódni, a többnyire homokszemnyi objektumok nem fenyegetik a Földet.

Bár a Haley üstököst már időszámítás előtt 240-ben is leírták, egészen 1705-ig nem bizonyították, hogy az égitest vissza-visszatér bolygónkhoz. Edmund Halley a 18. század elején arra jutott, hogy az üstökös 1682 után legközelebb 1758-ban fog megjelenni. Halley ugyan 1742-ben meghalt, de az égitest 1758-ban valóban visszatért.

Az Orionidák meteorrajt ugyanakkor csak jóval később fedezték fel, a meteorokat először 1839-ben figyelte meg az amerikai E.C. Herrick.

(Via: Space.com, kiemelt kép: Kazushi_Inagaki/Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik