Tudomány

Régi paleontológiai rejtélyt sikerült megoldani

Dickinsonia egy furcsa, kihalt élőlény, melynek maradványai többnyire Dél-Ausztráliából kerültek elő. Bár a szakértők gyakran írják le medúza-szerűként a fajt, sokan azt is kétségbe vonják, hogy a teremtény egyáltalán állat volt-e? Egy új elemzés most eldöntheti a vitát.

Az új tanulmány elkészítésében a Cambridge-i, az Oxfordi és a Bristoli Egyetem, valamint a Brit Földtani Intézet munkatársai vettek részt. A szakértők úgy vélik, hogy sikerült megfelelő bizonyítékokat találniuk arra, hogy a Dickinsonia egy állat volt, amely jóval a kambriumi robbanás előtt élt. Ez volt az az 530-520 millió évvel ezelőtt periódus, mely során a ma élő állatok ősei nagy számban jelentek meg a kövületekben.

Renee Hoekzema, a csapat vezetője szerint a különös lény az ediakara-biótához tartozott. Az 580-540 millió éves bióta főként a világóceánban élő puhatestűekből állt. Ezek a létformák azért különösek, mert bár közel 200 fajuk ismert, nem sokban hasonlítottak a mai vagy a már kihalt élőlényekre.

Az, hogy az ediakara-bióta tagjai pontosan milyen organizmusok is voltak, illetve, hogy miként kapcsolódnak a modern létformákhoz, a paleontológiai egyik régi rejtélye.

Korábban a szakértők a Dickensoniát már több csoportba is megpróbálták besorolni, a medúzáktól kezdve a gombákon át egészen a zuzmókig.

Alex Liu, a tanulmány társszerzője szerint elemzésükben a faj populációit vizsgálták, ide értve a feltételezett fiatal és kifejlett egyedeket is. A kutatók így igyekeztek felmérni, hogy miként nőttek a példányok, majd az egyedfejlődés szempontjából próbálták meg osztályozni a Dickensoniát.

A szakértők az egyedek fejlődését számítógéppel modellezték. Az elemzés kimutatta, hogy a faj egyszerre mindkét vége felé nőtt. Az analízis, a korábbi eredmények és bizonyos morfológiai jellemzők vizsgálata együttesen azt is felfedte, hogy az élőlény egy korai állat volt. Hoekzema úgy véli, a Dickensonia a korongállatkák vagy a valódi szövetes állatok közé tartozott.

Ez az első alkalom, amikor az ediakara-bióta egyik tagját pozitív bizonyítékok alapján állatként azonosították

– mondta Liu.

(IFLScience)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik