Tudomány

132 millió éves tengeri szörnyet fedeztek fel

Az Észak-Németországban feltárt 132 millió éves fosszília egy hatalmas tengeri hüllőhöz tartozott.

A furcsa külsejű, hosszú nyakú élőlény egy plezioszaurusz volt – sokban hasonlított a Loch Ness-i szörny népszerű ábrázolásaira. A 8 méteres csontváz maradványait egy agyaggödör kiásása közben fedezték fel Sarstedtnél, Hannover közelében. A lelet 1964-ben egy magángyűjtőhöz került.

Bár a kövületet több mint fél évszázada találták meg, csak a közelmúltban tudta tanulmányozni egy nemzetközi kutatócsapat. Sven Sachs, a bielefeldi Természettudományi Múzeum szakértője és az új tanulmány vezető szerzője szerint megtiszteltetés volt a sarstedti plezioszauruszt elemezni. A vizsgálat során kiderült, hogy a fosszília egy korábban ismeretlen fajhoz tartozott.

Az új élőlényt Lagenanectes richteraenek nevezték el, utalva a Sarstedt közelében folyó Leine középkori nevére, illetve Annette Richterre, aki az Alsó-Szászországi Állami Múzeum munkatársaként megkönnyítette a kövület dokumentációját.

A lelet az állat koponyájának jelentős részét, illetve a csigolyáit, bordáit és négy uszonyszerű végtagjának csontjait tartalmazza. Jahn Hornung, a tanulmány társszerzője szerint a faj állkapcsai igen egyediek voltak, a széles állhoz hatalmas, kiugró felső koponya kapcsolódott. Az élőlény alsó fogai oldalra álltak.

Ezek valószínűleg a kisebb halak és tintahalak elejtését szolgálták, melyeket aztán egyben nyelt le

– mondta Hornung. A felső állkapocsban olyan belső csatornákat is azonosítottak, melyekben a vadászatot segítő receptorok idegei helyezkedhettek el.

Az elemzés krónikus baktériumfertőzés nyomát is felfedte a csontokban, ami arra utal, hogy az érintett példány olyan tartós betegségben szenvedett, amely akár végzetes is lehetett.

Az új faj felfedezése azért jelentős, mert az élőlény a legkorábbi ismert elazmoszauruszok közé tartozik. Ezen kifejezetten hosszú nyakú plezioszauruszok a kréta kor alatt váltak elterjedté, majd a dinoszauruszok kipusztulásával tűntek el, mintegy 66 millió éve.

Lagenanectes richterae 132 millió éve élt a mai Észak-Németország területén fekvő sekély tengerben.

(Uppsala Universitet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik