Tudomány

Mi a csuda történik mostanában a Nappal?

24.hu
24.hu

2017. 09. 13. 13:34

Hét nap alatt hét napkitörést produkált a Nap. Vajon közeleg a világvége, vagy teljesen normális, ha időnként megbolondul a csillagunk?
Korábban a témában:

Múlt héten érzékelték az elmúlt évtized legerősebb napkitörését. Az X9,3-as esemény olyan jelentős volt, hogy megzavarta a rádiókommunikációt. A Nap már korábban, szeptember 4-én is az aktivitás jeleit mutatta, az égitest pedig azóta folyamatosan újabb és újabb kitöréseket produkált.

A naptevékenység forrása az AR 2673 nevű aktív terület. A legutolsó eseményt szeptember 10-én érzékelték, ez egy meglehetősen nagy, X8,2-es esemény volt.

A napkitöréseket rendszerint koronakidobódás is kísérte. Az efféle jelenségek gyakran idéznek elő geomágneses vihart a Földön, de a műholdakat is megzavarhatják és az űrhajósokat is fenyegethetik. Az elmúlt napok koronakidobódásai a sarki fényre is hatással voltak.

A látványos aktivitás ellenére csillagunk épp jelenlegi ciklusa legnyugodtabb periódusa felé tart. A kérdés tehát jogos: mégis mi történik a Nappal?

Rodney Viereck, a Nemzeti Éghajlati Adatközpont munkatársa az IFLScience-nek azt mondta, a jelenség egyáltalán nem szokatlan.

Amikor egy aktív régió kialakul, néha több kitörést is produkál az órák vagy napok folyamán

– állapította meg a szakértő.

A 11 éves napciklus csökkenő fázisában valójában sokkal látványosabb naptevékenységeket lehet megfigyelni. Viereck szerint a mostani kitörések, a csillagból távozó nagy energiájú részecskék és a geomágneses viharok mind azt mutatják, hogy Napunk ciklusának megfelelően viselkedik.

Az AR 2673 már elfordult bolygónk felől, így nem küld több koronakidobódást a Földre. Az utóbbi napok eseményei mindenesetre ismét bizonyították: fel kell készülnünk a Nap aktivitására, az űridőjárás ugyanis befolyásolhatja eszközeink működését.

(IFLScience)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2011. július 19.
Ikarus 280-as autóbuszok várakoznak átvizsgálásra a BKV dél-pesti garázsában.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.