Tudomány
The Sun’s corona, only visible during the total eclipse, is shown as a crown of white flares from the surface during a total solar eclipse on Monday, August 21, 2017 from onboard a NASA Gulfstream III aircraft flying 25,000 feet above the Oregon coast. The red spots called Bailey's beads occurs where the moon grazes by the Sun and the rugged lunar limb topography allows beads of sunlight to shine through in some areas. Photo Credit: (NASA/Carla Thomas)

A természet teljesen megőrült a napfogyatkozástól

Az augusztus 21-i észak-amerikai napfogyatkozástól teljesen megzavarodott a természet: virágok csukták össze szirmaikat és több ezer lazac vetődött partra az Egyesült Államokban.
Korábban a témában:

Rebecca Johnson, a Kaliforniai Tudományos Akadémia munkatársa szerint számtalan projekt volt, melyekkel a napfogyatkozás élőlényekre gyakorolt hatását igyekeztek felmérni. Az iNaturalist alkalmazás segítségével például a felhasználók telefonjukon rögzíthették tapasztalataikat.

Mint kiderült, az eseménytől nem csak az emberek őrültek meg: a növények és állatok viselkedése is megváltozott.

A kutatók már eddig is tudták, hogy a napfogyatkozás hatással lehet a nappali életmódot folytató élőlényekre. Az augusztus 21-i jelenség azonban egy sűrűn lakott területet érintett, így a korábbiakhoz képest jóval több megfigyelést lehetett végezni. A legtöbben kutyáik és macskáik különös magatartásáról tudósítottak.

Johnson szerint elég nehéz megfejteni, hogy a macskák pontosan miként is érezték magukat. Sok beszámoló szólt furcsán viselkedő és “szomorú” macskákról, igaz, néhány egyedet láthatóan nem zavart az esemény. A kutyákon valamivel egyértelműbben jelentkeztek a napfogyatkozás okozta tünetek.

Tim Reinbott, a Missouri Egyetem Mezőgazdasági Főiskolájának oktatója azt mondta, az esemény egyértelműen befolyásolta a házityúkok magatartását. Bár augusztus 21-e meleg volt az Egyesült Államokban, az elsötétedés után jelentősen csökkent a hőmérséklet. Éppen ezért a baromfik is kimerészkedtek ólaikból, ahová gyakran elbújnak a nappali forróság elől. A napfogyatkozás teljességekor sok madár belekezdett esti tisztálkodásába, majd a kivilágosodás után ismét visszavonultak az árnyékba.

Reinbott szerint a lovak is megbolondultak: a csikók nyeríteni, futni, ugrálni kezdtek, úgy érezték, hogy eljött az éjszaka.

Épp a fogyatkozás előtt a kabócák, a rovarok nagyon hangosak lettek, majd amikor eljött a fogyatkozás minden elcsendesedett

– mondta a szakértő. Reinbott hozzátette, a jelenség kísérteties volt.

Az iNaturalis felhasználói több alkalommal is jelentettek nagy alakzatokban repülő madarakról, illetve a madarak énekmintájának megváltozásáról – az állatok esetenként elhalkultak, máskor pedig hangosabb énekbe kezdtek.

Reinbott egyik ismerőse, aki az esemény napján épp horgászni ment, a megszokotthoz képest nagyobb halakat fogott. Ennek oka az lehet, hogy az általában korai és kései órákban vadászó ragadozókat megzavarta a sötétség. A napfogyatkozás hatására a dagály is extrém módon felerősödött, szétszakítva egy Washington államban található halgazdaság hálóját. Ugyanazon a napon a régióban 305 000 lazacot mosott partra az óceán.

Nem meglepő módon a jelenség a fotoszintetizáló növények viselkedését is befolyásolta: sokan figyelhették meg, miként csukódnak össze, majd nyílnak ki ismét a virágok szirmai az esemény előtt illetve után.

(Live Science)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

2464200 Ukraine, Torez. 07/17/2014 The crash site of the Malaysian Boeing 777 outside Shakhtyorsk, Donetsk Region. Mikhail Voskresenskiy/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.