Tudomány

A szokásosnál jóval délebbről is látni lehet majd az északi fényt

Az évtized legnagyobb napkitörésének köszönhetően a bolygó legészakibb és legdélibb szélességein a következő napokban igazán különleges lesz a sarki fény látványa. Sőt, a jelenséget a következő napokban más területekről is megfigyelhetik majd.

Szeptember 6-án érzékelték az elmúlt évtized legnagyobb napkitörését, melyet koronakidobódás is kísért – csillagunk azóta is igen aktív.

Az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) sarki fény előrejelzése szerint az északi fények jóval délebbre is láthatóak lesznek az eseménynek köszönhetően. Azt egyelőre nem tudni, hogy a kitörésekkel járó koronakidobódás (coronal mass ejection, vagyis CME) pontosan milyen hatással is lesz bolygónkra. A sarki fény látványossága erősen függ attól, hogy a CME részecskéi elérik-e a Földet, és ha igen, mikor.

Rodney Viereck, a NOAA Űridőjárás Előrejelzési Központjának munkatársa az IFLScience-nek azt mondta, a következő koronakidobódás méretének és irányának apró hibái határozzák meg a bolygón tapasztalható vihar nagyságát.

Ezért nehéz megmondani, hogy mekkora lesz a geomágneses vihar

– tette hozzá Viereck.

Az előrejelzések alapján szombaton Kp7-es értékű lesz a Föld geomágneses aktivitása. Így az északi fényeket – megfelelő körülmények közt, például kellően sötét égbolton – Chicagóból és Észak-Angliából is meg lehet majd figyelni.

Amennyiben a CME optimális időpontban éri el a Földet – azaz helyi idő szerint éjfél körül -, és a vihar kellően erős lesz, valamint sem házak, sem dombok, sem fák nem fogják takarni a kilátást észak felé, akár még délibb területekről is láthatják az északi fényt.

2015 júniusában egy Kp8-es erősségű vihar elég volt ahhoz, hogy Magyarországról is megcsodálhassuk a jelenséget.

(IFLScience)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik