Tudomány

Úgy tűnik, a császárpingvinek nem élik túl a klímaváltozást

24.hu
24.hu

2017. 06. 09. 12:17

Az állatok jövője azon múlhat, hogy mennyire képesek alkalmazkodni a változó körülményekhez. Bizonyos élőlények talpraesettebbek, mások kevésbé. Egy új tanulmány szerint az Antarktisz egyik emblematikus élőlénye, a császárpingvin a szerencsétlenebb fajok közé tartozik.
Korábban a témában:

A Woods Hole Oceanográfiai Intézet (WHOI) kutatói császárpingvineket vizsgáltak. A populációk a felmelegedéssel jelentkező romló tengeri jégminőség miatt egyre többet vándorolnak. A kutatás kimutatta, hogy 2100-ra a legtöbb közösség egyedszáma a felére csökkenhet.

Az élőlények olyan jégfelületeken szaporodnak és nevelik fiókáikat, melyek a tengeren vannak, de a szárazföldhöz kapcsolódnak. Ahogy a hőmérséklet növekedik és a jég olvad a sarkvidéken, a madarak egyre több és több területet vesztenek el élőhelyükből. Éppen ezért az élőlények útra kelnek, hogy új területeket találjanak maguknak.

A tudósok csak a közelmúltban fedezték fel, hogy a felmelegedés által sújtott pingvinek jobb környezetet keresve vándorolnak. A WHOI kutatói úgy döntöttek, alaposabban is elemzik, hogy milyen eséllyel kerülhetik el az antarktiszi populációk a klímaváltozás hatásait.

A csapat a Pointe Géologie-i hosszú távú pingvinfelmérést felhasználva számtalan forgatókönyvet szimulált, különböző tényezőket, például az állatok viselkedését és az klímaváltozási előrejelzéseket véve figyelembe.

Stephanie Jenouvrier, a WHOI biológusa és az új tanulmány vezető szerzője szerint egyelőre nem tudni, hogy a szétszóródás pontosan milyen hatással is lesz a jövő globális populációjára.

Az új vizsgálat mindenesetre elég negatív képet fest: a faj egyedszáma 2100-ra 40, de akár 99 százalékkal is csökkenhet.

Az eredmények alapján érdemes lenne átgondolni a madarak természetvédelmi helyzetét.

A császárpingvinek a legnagyobb pingvinek, a kifejlett hímek 120 centiméter magasak, tömegük pedig a 45 kilogrammot is elérheti. Az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata már 2014 óta vizsgálja, hogy érdemes-e a fajt bevonni az ország veszélyeztetett állatokat védő törvényébe. Az új kutatás talán segít eldönteni a kérdést.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

PARKES, AUSTRALIA - JANUARY 12:  Elvis impersonator Dean Vegas prepares to go onstage at the Parkes Leagues Club during the Parkes Elvis Festival January 12, 2007 in Parkes, Australia. The festival, now in it's 15th year is expected to draw over 6,000 people to the small country town for the event. For one weekend every year, Parkes is innundated with Elvis fans, impersonators and performers from around the world. This year's festival will mark the 30th anniversary of the death of Elvis Presley.  (Photo by Ian Waldie/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.