Tudomány

Egyre zöldül az Antarktisz a klímaváltozás miatt

24.hu
24.hu

2017. 05. 19. 13:00

Biológusok egy csoportja felfedezte, hogy az Antarktisz egyes részei fokozatosan zöldülnek a globális felmelegedés miatt. A kutatók szerint a jelenség sokban hasonlít az Északi-sarkon tapasztaltakra, ahol egyre nagyobb a növénytakaró kiterjedése.
Korábban a témában:

Current Biology-ban bemutatott tanulmányban a szakértők egy elég aggasztó helyzetet vázolnak. Ahogy a hőmérséklet szép lassan emelkedik, az Antarktiszon egyre kedvezőbbé válnak a körülmények a növények számára. A leglátványosabb növekedés a moháknál figyelhető meg.

A jeges kontinens elzöldülésével jelentősen átalakulhat a helyi ökoszisztéma, környezet és talaj.

Matt Amesbury, az Exeteri Egyetem kutatója szerint az elmúlt fél évszázad során a hőmérséklet-emelkedés az Antarktiszi-félszigeten drámai hatással volt a régió mohatakarójára.

A melegebb időjárásban a hideg, száraz és sziklás terület egyre barátságosabb lesz a növényeknek.

Az Antarktiszon az 1950-es évek óta folytatnak jelentősebb éghajlati vizsgálatokat, például hőmérséklet- és csapadékméréseket. A mintavételeknek köszönhetően ugyanakkor a helyi növényzetről már 150 évvel ezelőtti adatok is vannak. Az információkat összefésülve a szakértők meglehetősen pontos képet kaptak arról, hogy miként fejlődött a mohatakaró az Antarktiszi-félszigeten a fokozatos melegedéssel.

Bár a jégfelület bizonyos területeken növekedett a régióban, a kontinens hőmérsékletének és csapadékosságának emelkedése, valamint a helyi szelek erősödése jól dokumentált. Immár a növénytakaró terjeszkedésére is van bizonyíték. A szakértők úgy vélik, hogy ezen jelenségek mind a klímaváltozással vannak összefüggésben.

Ha ez folytatódik, és a folyamatosan visszahúzódó gleccserekből a jégmentes földek mennyisége tovább növekedik, az Antarktiszi-félsziget egy jóval zöldebb hely lesz a jövőben

– állapította meg Amesbury.

A legdélebbi kontinens a Föld leghidegebb, legszárazabb és legszelesebb helye. A 14,2 millió négyzetkilométeres kiterjedésű terület 0,3 százaléka lakható a növények számára. Az új vizsgálat alapján azonban kevés felmelegedés is elég ahhoz, hogy jelentősen terjedni kezdjen a vegetáció. Ez nem csupán a tájra, de a helyi ökoszisztémára is komoly hatással lehet.

Az utóbbi időben egyre aggasztóbb hírek érkeznek az Antarktiszról. A közelmúltban nem csak az derült ki, hogy óriási mértékben olvad, hanem az is, hogy a turizmus, a szennyezés, a halászás és a felmelegedés miatt komoly gondban van az élővilága.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.