antarktisz (pingvin, )
Tudomány

Hatalmas képződményeket fedeztek fel az Antarktisz jege alatt

24.hu
24.hu

2017. 05. 11. 14:02

Kutatók egy csoportja hatalmas rejtőzködő formációkat fedezett fel az Antarktisz jégpáncélja alatt. Egyes képződmények magassága az Eiffel-toronyéval vetekszik. A szakértők a Nature Communications folyóiratban számoltak be vizsgálatukról.
Korábban a témában:

A jég alatt bujkáló alakzatok ötször nagyobbak, mint a skandináviai és észak-amerikai rokonformációk. A szakértők úgy vélik, ezek a képződmények hozzájárulhatnak a helyi jég elvékonyodásához, ugyanis folyamatosan koptatják a jégpáncél alját.

Mivel az északi félgömbön található alakzatokról az utolsó jégkorszak után eltűnt a jég, a kutatók képesek tanulmányozni ezen formációkat. Így derült fény arra is, hogy a képződmények bizonyos esetekben méterekkel a felszín alatt is kialakulhatnak.

A Skandináv-hegység jellegzetes külsejét az utolsó jégkorszak alatt megjelent hatalmas jégpáncél formálta, amely nem csak a félszigetet, de Észak-Európa jelentős részét is befedte. Az összefüggő jégtömeg nagyjából 6,6 millió négyzetkilométernyi területet fedett be.

A nagyjából 3 kilométer vastag jégtakaró alatt különböző típusú képződmények alakultak ki, melyek évezredeken át hatással voltak a helyi víz körforgására. Ilyen alakzatok az úgynevezett ózok, vagy eskerek is, melyek felhalmozódással jöttek létre. A jég visszahúzódásának köszönhetően ezek a képződmények később a felszínre kerültek.

Óz Nyugat-Svédországban Kép: Wikipedia

A tudósok egy ideje már sejtik, hogy hasonló formációknak a ma létező jégpáncélok alatt is kell lenniük. Azonban sem a Brüsszeli Szabadegyetem, sem a Bajor Tudományos Akadémia kutatói nem készültek fel arra, amit végül vizsgálatuk során találtak.

Az általuk felfedezett antarktiszi ózok mellett ugyanis minden más hasonló képződmény eltörpül.

Felgyorsítják az olvadást

A szakértők épp a Roi Baudouin-selfjég egyes szubglaciális területein végeztek méréseket, amikor a formációk nyomára bukkantak. A tudósok műholdas képalkotó eszközzel, illetve földi és légi radarral elemezték a régiót, így azonosították a jelek visszaverődését mélyen a jég alatt.

A jelek olyan gerinc formájú, óriási kiemelkedésekre utaltak, melyek sokban hasonlítanak a skandináviai eskerekre, igaz, jóval nagyobbak. A szakértők ezek után alaposan megvizsgálták a helyi szubglaciális járatokat, melyek a jég alatt alakulnak ki, és az olvadékvizet terelik az óceán felé.

A csapat felfedezte, hogy ezek a csatornák az óceán felé egyre szélesednek. A kutatók arra jutottak, hogy az ózok ezen szélesedésből adódó üledéklerakódás miatt nőttek ilyen magasra. A tágulás miatt ugyanis az olvadékvíz folyása jelentősen lelassul, így jóval több hordalékot tud lerakni. A szakértők szerint ez a ma látható eskerek jellegzetesen hosszúkás formájára is magyarázatot adhat.

Ahogy a helyi jég halad, időnként súrlódik a viszonylag éles ózokkal. Így olyan csatornák alakulnak ki a jégpáncélban, melyek akkor is megmaradnak, amikor a jéglemez már elvándorolt a szárazföld felől és elérte az óceánt. A folyamat miatt a koptatott jég nagyjából fele olyan vékonnyá válik, mint a közelében található érintetlen jég. Ezen gyengébb pontokon a melegebb víz miatt pedig jelentősen felgyorsul az olvadás.

Az eredmények alapján tehát a jég elvékonyodása nem az óceán felett, a melegebb vízzel való találkozáskor kezdődik meg, hanem jóval korábban. A felfedezés alaposan meglepte a kutatókat.

Mivel az Antarktiszon jelenleg nem túl rózsás a helyzet – az élővilágot tönkretesszük, a Larsen C-selfjég folyamatosan pusztul, a kontinens jégtakarója pedig hatalmas folyamokban olvad – kiemelten fontos a helyi jeget érő hatások megismerése.

Bár a földrész jegének elvékonyodása ellen nem tehetünk semmit, a tényezők azonosításával talán megjósolhatjuk, hogy mi vár az Antarktiszra.

(Science Alert)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.