Tudomány

Kína pandáknak építene idősek otthonát

Egy panda akkor tekinthető idősnek, ha már elmúlt 20 éves - jelenleg a legöregebb ismert példány a Fucsien tartományban élő Baszi, aki 37 évével igazi aggastyánnak számít. A szakértők szerint az élőlények az öregedéssel olyan fizikai és mentális változásokon esnek át, melyeket kezelni kell.

Ahogy a pandák idősödnek, olyan elváltozásokat tapasztalnak, melyeket az emberek is jól ismernek: romló fogak és emésztés, gyengülő látás, merevülő ízületek és efféle problémák nehezítik meg az öreg állatok életét. A szakértők úgy vélik, az idős példányok megérdemlik, hogy megkapják a megfelelő bánásmódot.

Éppen ezért Kína azt tervezi, hogy megnyitja az első pandáknak kialakított idősek otthonát, ahol ellátnák az öregebb állatokat. A központban az élőlények testmozgásban és átalakított étrendben részesülnének, emellett a társaságot és a szükséges pihenőhelyet is megkapnák.

Csu Jalin, az Óriáspanda Védelmi- és Kutatóközpont Dudzsiangjani Bázisának szakértője szerint az öregebb pandákra eleve többet költenek, hiszen minden nap törődni kell velük, és rendszeresen ellenőrizni kell a mentális állapotukat.

Csu három 20 évnél idősebb állattal foglalkozik a bázison. Mivel az élőlények fogai az évek során teljesen elkoptak, már csak egészen friss és puha bambuszleveleket tudnak csak elrágni. Emellett könnyen emészthető, gyümölcs és puliszka alapú kenyeret is kapnak. A szakember az öreg példányok testmozgását is segíti, egyfajta pandajógát tart nekik.

Csu úgy véli, egy idős panda nagyjából annyi gondoskodást igényel, mint egy idős ember. Úgy tűnik, a kormányt meggyőzték a pandavédők érvei, ugyanis úgy döntöttek, hogy a jövőben megnyitják az első pandáknak kialakított öregek otthonát.

Kína az utóbbi időben egyre többet foglalkozik a természetvédelemmel. A közelmúltban például kiderült, hogy egy Yellow Stone-nál is jóval nagyobb nemzeti parkot építene a szibériai tigris és az amuri leopárd védelmének érdekében.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik