Tudomány

Elzöldült a jég az Antarktisznál

Bár elsőre ránézésre igen bizarr, sőt, kétségbeejtő is lehet a látvány, a jég elszíneződését valójában egy teljesen természetes jelenség okozza.

Jan Lieser, az ausztrál Antarktiszi Klíma- és Ökoszisztéma Kooperatív Kutatóközpont szakértője szerint a jellegzetes zöld elszíneződés hátterében a fitoplanktonok nagy arányú terjedése áll.

Az új képet a NASA Föld Obszervatóriuma hozta nyilvánosságra a közelmúltban.

A fotoszintetizáló planktonok nyaranként hatalmas mennyiségben jelennek az Antarktisznál – a Déli-sarkvidéken a “meleg” évszak októbertől februárig tart. Bár jelenleg épp ősz van a jeges kontinensen, a NASA szerint nem ritka, hogy ilyenkor is szaporodjanak az apró élőlények.

A filoplanktonok jellegzetes színét a klorofil adja, amely változó mennyiségben van jelen a szervezetükben.

Zöld jég az Antarktisznál Kép: NASA

2012-ben Leiser kollégáival már megfigyelt hasonló “virágzást”. Akkor február végén és március elején nagyjából 200 kilométer hosszú és 100 kilométer széles területen színeződött el a tenger. A kutatócsoport expedícióra indult, hogy megvizsgálja a zöld régiót, de nem találtak lebegő planktonokat – az organizmusok vagy a jégbe fagytak, vagy eleve azon fejlődtek ki.

A mostani későn burjánzó planktonok feltehetőleg csapdába estek a még képlékeny, épp formálódó tengeri jégben, emiatt teljesen elzöldült az érintett terület. Egyelőre nem tudni, hogy az élőlények a jég tetején, vagy az alatt szaporodnak.

A bolygó másik sarkánál is előfordul hasonló jelenség. Ahogy az Antarktisznál is, úgy az arktiszi ökoszisztémában is fontos szereplők a planktonok, melyek a tápláléklánc alapját jelentik. Az utóbbi idők kutatásai azonban kimutatták, hogy az Északi-sarkvidéknél az idei fitoplankton virágzás a vártnál korábban érkezik. Sőt, ősszel a jég visszahúzódásával újabb szezon alakult ki, amely kedvez a parányi élőlényeknek.

(Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik