Tudomány

Jégbe öltözött a Kaszpi-tenger

Jég, jég és jég. Igazán látványos fotót közölt a NASA a téli Kaszpi-tengerről.

A fényképet a Landsat 8 Operational Land Imagere készítette, még február 4-én, a Kaszpi-tenger északi része felett. A fotó bal felső sarkában a barnás, ritkásabb hóval fedett terület Európa legnagyobb belföldi folyódeltáját, a Volga-deltát jelöli.

A NASA’s Earth Observatory szerint a Kaszpi-tenger nyugati fele kevésbé szikes és jóval sekélyebb, mint a déli régió. A környék alacsonyabb hőmérséklete és a part adottságai miatt nyugati rész sokkal hajlamosabb a befagyásra.

A kép közepén látható gyémántszerű fehér jégdarab feltehetőleg a közeli tengeri jégről vált le. A tömb egy úgynevezett nilasban, azaz 10 centiméternél vékonyabb, friss jégtáblában található. A szél és az áramlatok folyamatosan mozgatják a nilast a jégtömb körül, így alakul ki a gyémánt mögött látható sötétebb sáv.

A Kaszpi-tenger télen Kép: NASA

A tavasz közeledtével a hőmérséklet jelentősen emelkedik a térségben, így a közeljövőben el fog tűnni a régiót borító jégtakaró. Az olvadás után azonban egy hasonlóan érdekes látvány tárul a tengert a magasból figyelők szeme elé.

A sekélyebb vízben ugyanis a szél olyan darabkákra csiszolja a jégtömböket, melyeknek egyenetlen alja képes elérni a tenger fenekét, összekarcolva azt. A jég olvadása után aztán előtűnnek a tenger fenekét szabdaló barázdák. A Landsat 8 tavaly sikeresen örökítette meg ezt a jelenséget is.

A Kaszpi-tenger 2016 tavaszán Kép: NASA

(Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik