Tudomány

Kék márvánnyá változott a befagyott Balaton

Korábban a témában:

Az idei fagyos, kemény hidegekkel járó január – ami nem mond ellent a globális felmelegedés tényének – rég nem látott természeti jelenségeket produkált. Fagyott a Tisza, jég zajlott a Dunán, és teljes felületén befagyott a magyar tenger. Külföldön is hír volt a “Balatonátcsúszás”, tátott szájjal bámultuk a kacsaléket, és természetesen csodálatos fotók készültek.

Utóbbira, a balatoni jég fotózására vállalkozott az Időkép csapata is, de egy teljesen új “szemszögből”: meteorológiai léggömbről, az űr határáról fotózta a tavat.

Időkép.hu

Az első képek elkészültek, ezeknél a léggömb még “csak” néhány kilométeres magasságban járt, de a látvány így is lélegzetelállító. A sztratoszféra felső részén készült, ténylegesen űrközeli felvételek egy-két napon belül várhatók.

A jól látható “fehér csíkok” elsőre rianások, repedések, torlódások és tükörsima felületek összevisszaságának tűnik, pedig van benne rendszer: az uralkodó áramlási viszonyok, a fagyáskor jellemző szél, a medermélység, a tólengés, és még számtalan tényező együttes hatása tette ilyenné a végeredményt.

Időkép.hu

Hiába tartott ki hetekig a farkasordító hideg, a felvételeket csak most hétvégén tudták elkészíteni. Azokban a napokban, amikor a tó befagyott, orkán erejű szélvihar tombolt, a léggömböt nem lehetett útjára bocsátani. Utána viszont rögtön hó lepte a látványt, ezért kellett megvárni az olvadást.

A 24 fejű sárkány és az óriások

Egy másik történet szerint élt a Bakonyban egy hatalmas, 24 fejű sárkány, akit minden nap 24 gyönyörű lánnyal kellett megetetni. Amikor a környék legerősebb legényének, Balatonnak a mátkájára került a sor, a fiú nem eresztette szerelmét. Várt a sárkány egy darabig, majd 13 nap múlva szörnyű bömböléssel előbújt barlangjából a lányt követelte.

Dühében a földet kaparta, a hatalmas mélyedésből forrás tört fel, és kialakult egy tó. Balaton két kardot kötött a derekára, átevezett a frissen született tavon, és harcba szállt a fenevaddal. Mikor az utolsó fejét is levágta, maga is holtan zuhant a tóba. Kedvese is utána ugrott, a halálban találkozva fekszenek mindketten a fenéken, a tavat pedig a vitéz iránti tiszteletből nevezték Balatonnak.

Időkép.hu

Az utolsó óriás

Lehet az is, a tó egy óriás emlékét őrzi. Az utolsó óriásét. Balatonnak hívták, lányával, Haláppal együtt élt a Badacsony tágas fennsíkján. Jó viszonyt ápoltak a hegy lábánál élő emberekkel, Haláp legkedvesebb pajtása is egy emberleány volt. Ám ő hamar felcseperedett, férjhez menve örökre elhagyta Halápot. Az óriáslány annyira nekikeseredett, hogy elvitte a bánat.

Balaton síremléket épített lányának, mikor egy nagy követ talált – emlékezett rá valahonnan a régmúltból, hogy a kő sellők oltára volt. Ahogy megemelte, víz tört elő alóla, az óriás elvesztette egyensúlyát, a hatalmas szikla maga alá temette. A víz pedig csak bugyogott és bugyogott a forrásból, mígnem hatalmas tóvá nőtt, amit az utolsó óriásról az emberek Balatonnak neveztek el.

(Kiemelt kép forrása: Időkép.hu. Még több magasból készített fotó a Balatonról itt.)

Címkék: jégbalaton

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Hooded computer hacker hacking network. Male with black hoodie using computer for identity theft or other criminal online activity.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.