Tudomány

Elzöldült a jég az Antarktisznál

24.hu
24.hu

2017. 03. 13. 19:36

Bár elsőre ránézésre igen bizarr, sőt, kétségbeejtő is lehet a látvány, a jég elszíneződését valójában egy teljesen természetes jelenség okozza.
Korábban a témában:

Jan Lieser, az ausztrál Antarktiszi Klíma- és Ökoszisztéma Kooperatív Kutatóközpont szakértője szerint a jellegzetes zöld elszíneződés hátterében a fitoplanktonok nagy arányú terjedése áll.

Az új képet a NASA Föld Obszervatóriuma hozta nyilvánosságra a közelmúltban.

A fotoszintetizáló planktonok nyaranként hatalmas mennyiségben jelennek az Antarktisznál – a Déli-sarkvidéken a “meleg” évszak októbertől februárig tart. Bár jelenleg épp ősz van a jeges kontinensen, a NASA szerint nem ritka, hogy ilyenkor is szaporodjanak az apró élőlények.

A filoplanktonok jellegzetes színét a klorofil adja, amely változó mennyiségben van jelen a szervezetükben.

Zöld jég az Antarktisznál Kép: NASA

2012-ben Leiser kollégáival már megfigyelt hasonló “virágzást”. Akkor február végén és március elején nagyjából 200 kilométer hosszú és 100 kilométer széles területen színeződött el a tenger. A kutatócsoport expedícióra indult, hogy megvizsgálja a zöld régiót, de nem találtak lebegő planktonokat – az organizmusok vagy a jégbe fagytak, vagy eleve azon fejlődtek ki.

A mostani későn burjánzó planktonok feltehetőleg csapdába estek a még képlékeny, épp formálódó tengeri jégben, emiatt teljesen elzöldült az érintett terület. Egyelőre nem tudni, hogy az élőlények a jég tetején, vagy az alatt szaporodnak.

A bolygó másik sarkánál is előfordul hasonló jelenség. Ahogy az Antarktisznál is, úgy az arktiszi ökoszisztémában is fontos szereplők a planktonok, melyek a tápláléklánc alapját jelentik. Az utóbbi idők kutatásai azonban kimutatták, hogy az Északi-sarkvidéknél az idei fitoplankton virágzás a vártnál korábban érkezik. Sőt, ősszel a jég visszahúzódásával újabb szezon alakult ki, amely kedvez a parányi élőlényeknek.

(Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.