Tudomány

Már a neandervölgyiek is használtak gyógyszereket

24.hu
24.hu

2017. 03. 09. 12:50

Bár sokan úgy gondolják, hogy a neandervölgyiek primitív, vad kannibálok voltak, ősi rokonaink valójában igen összetetten gondolkodtak. Az utóbbi idők kutatásai kimutatták, hogy az emberfélék szerettek utazgatni, fogaik elemzése pedig bebizonyította, hogy képesek voltak alkalmazkodni a környezeti változásokhoz. Ugyanezen analízis azt is felfedte, hogy a neandervölgyi embernek volt valamiféle gyógyászati ismerete.
Korábban a témában:

Az elképesztő felfedezésről beszámoló tanulmány vezető szerzője Laura Weyrich, az Adelaide Egyetem kutatója volt. A szakértő csapatával DNS maradványokat azonosított neandervölgyiek megkövesedett állkapcsában, egészen pontosan a leletekben talált fogkövön. Weyrichnek sikerült megkülönböztetnie az eltérő táplálékokból származó DNS-eket öt, Európa más-más pontjáról származó neandervölgyi ember maradványaiban.

Két egyed fogán, melyek a belgiumi Spy közelében éltek, gyapjas orrszarvútól és vadjuhtól származó nyomokat azonosítottak. Két másik, a spanyolországi El Sidrónról származó neandervölgyi ezzel szemben fenyőmagot, mohát és gombát ehetett. Ekkoriban El Sidrón egy sűrű erdővel borított területen helyezkedett el, ez a környezet pedig nem volt megfelelő a nagytestű élőlényeknek, így a helyiek vegetáriánus étrendre kényszerültek.

Az analízis egy szájbaktérium nyomát is kimutatta, amely jóval gyakrabban fordul elő a modern csimpánzokban, mint az emberben. Weyrich szerint ez nem csak a szájhigiénia fejlődésének, hanem a földművelés evolúciójának is köszönhető.

A kutatás során az is kiderült, hogy az egyik spanyolországi neandervölgyi beteg volt. A fogtályog és a gyomorproblémák kombinációja igazán kényelmetlen lehetett, de úgy tűnik, a csoportnak voltak módszerei a betegségek kezelésére. Az érintett neandervölgyi ugyanis nyárfakérget és a Penicillium glaucum nevű penészgombával szennyezett füvet is fogyasztott – előbbi az Aspirin alapanyagát, az acetilszalicilsavat; utóbbi pedig a penicillin eredeti forrását tartalmazza.

Weyrich szerint ősi rokonunk rengeteg olyan füvet evett, melyeken előfordult a penészgomba. Éppen ezért lehetséges, hogy úgy fogyasztották a gyógyhatású Penicilliumot, hogy valójában nem is tudták, hogy éppen az segít betegségeik kezelésében. Feltehetőleg annyit figyeltek meg, hogy bizonyos ételektől egyszerűen jobban lesznek.

Ennek ellenére elmondható, hogy a neandervölgyiek nagyjából 48 000 évet vertek ránk minden idők egyik legnagyobb tudományos áttörésében, az antibiotikumok felfedezésében.

Korábban egyetlen kutatócsoport sem használta a neandervölgyiek fogkövének elemzését az evési szokásainak vizsgálatához. Weyrich hozzátette, nem tudni, hogy a lepedékben azonosított ételek a példányok utolsó étkezéséből, vagy korábbról maradtak hátra. Ennek ellenére az új elemzés összhangban van az eddigi, a neandervölgyiek étrendjére vonatkozó vizsgálatok eredményeivel.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.