Tudomány

Már a neandervölgyiek is szerettek utazgatni

24.hu
24.hu

2016. 12. 13. 20:43

Southamptoni Egyetem új kutatása alapján a neandervölgyiek vissza-vissza tértek egy Jersey-n található barlangba. A látogatások nagyjából 180 000 évvel ezelőtt kezdődtek, és 40 000 évvel ezelőtt fejeződtek be.
Korábban a témában:

A szakértők a Csatorna-szigetek legnagyobb tagján található őskori lelőhelyet, La Cotte de St Brelade-t és annak környékét elemezték. A kutatásban az UCL, a Walesi Egyetem, valamint a British Museum is részt vett. A csoport a gránitszirtek közt 1970-ben feltárt műalkotásokat és mamutcsontokat is megvizsgálta.

A szakértők a lelőhelyről előkerült kőeszközök alapanyagait, valamint a tenger fenekén megtalálható kövek szerkezetét elemezték. A több helyről származó kőzetek felépítését végül összehasonlították, így a kutatók következtetni tudtak arra, hogy a területen megtalált tárgyakat hogyan készítették el, és az előállításukhoz szükséges alapanyagokat honnan szerezték be.

A csoport bízott benne, hogy ezzel nem csupán a neandervölgyiek számára elérhető anyagokat tudják feltérképezni, hanem azt is, hogy mennyit utazott a titokzatos emberféle.

Andy Shaw, a Southamptoni Egyetem kutatója és az eredményeket közlő tanulmány vezető szerzője szerint La Cotte egy igazán különleges hely lehetett a neandervölgyiek számára. A jelek alapján úgy tűnik, kihalt rokonaink generációkon át látogatták a területet.

A kövek elemzése megmutatta, hogy az emberfélék egykor miként mozogtak azokon a részeken, melyeket ma a La Manche fed el – a jégkorszak miatt ugyanis 180 000 évvel ezelőtt ezek a területek még a szárazföldhöz tartoztak.

A korábbi felmérések elsősorban azokkal a szintekkel foglalkoztak, ahonnan a mamutcsontok is előkerültek. Az új vizsgálat azonban mélyebbre ásott, felfedve, hogy miként használták és fedezték fel a tájat a neandervölgyiek.

A kutatás során a tudósok arra jutottak, hogy az emberfélék akkor is visszatértek a területre, mikor az éghajlatváltozás miatt jelentősen módosultak a körülmények: a jég olvadásával sok útvonal víz alá került, a korábban szárazföldhöz tartozó Jersey-t pedig a tenger választotta le. A szigetet azonban továbbra is felkeresték, feltehetőleg azért, mert szirtjei feltűnően magasodtak a környék alacsony francia partjaihoz képest.

Beccy Scott, a British Museum munkatársa kifejtette: igazán kíváncsiak, vajon miért érdekelte ennyire a neandervölgyieket ez a táj? A szakértő szerint a környéken még a földrajz megértésére utaló kezdetleges térképészeti próbálkozásokat is fel lehet fedezni, ennek ellenére lehetetlen pontosan meghatározni a Jersey iránti “rajongás” okát. Talán a magas sziklák, vagy a biztonságot nyújtó elszigeteltség vonzotta ennyire ősi rokonainkat.

A kutatók szerint  La Cotte de St Brelade Észak-Európa egyik legfontosabb neandervölgyi-helyszíne lehet. A régióban ezen a területen maradhatott fenn a legtovább az emberféle populációja. Az új vizsgálat a technológiai fejlődésnek köszönhetően olyan részleteket tárt fel, melyeket a korábbi elemzések nem voltak képesek kimutatni.

A projekt vezetője, Clive Gamble megjegyezte: a Jersey-n folyó munkálatok bebizonyították, nem mi vagyunk az egyetlenek, akik sikeresen megbirkóztak a változó éghajlattal jelentkező kihívásokkal.

(Via: University of Southampton)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.