Tudomány

A kutyáknak is van zenei ízlése

Vajon mi lehet a kutyák kedvenc zenei stílusa? Klasszikus zene? Rap? Netán rock and roll?

A Glasgow-i Egyetem és a Skóciai Állatvédelmi Alapítvány (SPCA) közösen végzett kutatása alapján az állatok a laza, nyugtató raggae-ért és a kevésbé kemény soft rockért rajonganak.

A vizsgálatban öt különböző zenei műfaj számait játszották le a kutyakifutóban őrzött élőlényeknek. A beépített hangszórókból soft rock, a soul társműfajának számító Motown, pop, raggae és klasszikus zene szólt. A kutatók a zenehallgatás után ellenőrizték az ebek stressz-szintjét, pulzusszámát és egyéb fiziológiai jellemzőiket, illetve azt, hogy mennyit mozogtak a kutyák a dalok lejátszását követően.

Neil Evans, a Glasgow-i Egyetem állatorvosa és a tanulmány szerzője szerint a különböző stílusok keverése rávilágított arra, hogy kedvenceinknek hozzánk hasonlóan saját egyedi zenei ízlése lehet.

A reggae és a soft rock azonban valamivel népszerűbb volt az átlagnál. Úgy tűnik, a kutyák jobban kedvelik Bob Marley és Elton John zenei világát, mivel az efféle számok hallgatásától az élőlények sokkal nyugodtabbak voltak, jóval több pozitív viselkedési mintát produkáltak.

Gilly Mendes Ferreira, az SPCA szakembere szerint jelenleg csak a Glasgow-i és Edinburgh-i központjaik kutyakifutóiban képesek zenét lejátszani. Az SPCA azonban azt tervezi, hogy a jövőben minden létesítményükbe telepítenek majd hangszórókat, hogy tovább folytathassák a már megkezdett vizsgálatokat.

Az SPCA már korábban, 2015-ben is foglalkozott az ebek és a zene kapcsolatával, akkor a klasszikusok kutyákra gyakorolt hatásait elemezték.

Az ember legjobb barátja azonban nem az egyetlen élőlény, melynek igyekszünk megfelelő dalokat találni. 2016 szeptemberében például egy kifejezetten a macskák megnyugtatására alkalmas lemez kiadását jelentették be. Az album összeállításába David Teie-t, a Marylandi Egyetem zenekutatóját is bevonták.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik