Tudomány

Vajon tényleg olyan okosak a pszichopaták?

24.hu
24.hu

2017. 01. 24. 12:02

Manipulatív, érzéketlen és intelligens. A legtöbb ember valahogy így jellemezné a pszichopatákat. De vajon a személyiségzavarral küzdők valóban olyan okosak, mint ahogy sokan gondolják? Egy új kutatás szerint a válasz egy egyértelmű nem.
Korábban a témában:

A pszichopaták átlagon feletti szellemi képességeiről kialakult képet bizonyára erősítették azok a hollywoodi alkotások, melyekben személyiségzavaros gonosztevők a központi figurák. Gondoljunk csak Hannibal Lecter illedelmes, intelligens és megnyerő, de mégis igen könyörtelen és tisztességtelen alakjára. A kannibál pszichiáter figurája olyannyira komoly hatással volt a pszichopátia hétköznapi megítélésére, hogy a tudósok a jelenséget Hannibal Lecter-mítosznak nevezték el.

A személyiségzavaros egyének szellemi képességéről alkotott tudományos kép azonban egyáltalán nem stabil. A pszichopaták viselkedésének és általános jellemzőinek kutatása során az intelligencia mindig is egy igen vitatott faktor volt.

A legújabb bizonyítékok arra utalnak, hogy a személyiségzavaros betegek képességeinek vizsgálata már a kezdetektől fogva hibás volt, mivel az elemzések során elsősorban a társadalom művelt középső és felső osztályainak alanyaira fókuszáltak.

Éppen azért a tény mellett, hogy a pszichopaták valóban manipulatívok és rendelkeznek egyfajta felületes bájjal, az is elterjedt, hogy intelligenciájuk jóval átlagon felüli. De egy új, Olga Sanchez de Ribera, a Cambridge-i Egyetem kutatójának főszerzősége alatt megjelent tanulmány szerint a rendellenességgel küzdők valójában semmivel sem okosabbak a többségnél. Sőt, éppenséggel valamivel az átlag alatt teljesítettek a teszteken.

A publikáció 97 korábbi kutatás metaanalízésével született meg, amelyek mind a pszichopaták intelligenciájával foglalkoztak. A vizsgálatban több mint 9 000 alany vett részt – egy részük sikeres karriert futott be, mások viszont börtönben ültek. Az elemzések kimutatták, hogy azok, akik a pszichopátiás vonások felmérésén magasabb eredményeket értek el, az IQ-teszteken rosszabbul teljesítettek. A szakértők szerint ez apró, de annál jelentősebb összefüggés.

A tanulmányban a kutatók megjegyzik, hogy az intelligencia és a pszichopátia számtalan módon párosulhat, sőt, arra is van bizonyíték, hogy a rendellenességnek alosztályai is vannak. Az eredmények arra utalnak, hogy léteznek primer és szekunder pszichopaták – a két csoport közt a különbség az lehet, hogy mennyire képesek gátolni a viselkedésüket. A tudósok úgy gondolják, nem kizárható, hogy az intelligencia szintje is változik aszerint, hogy az érintett beteg melyik osztályba sorolható.

A pszichopatákról alkotott kép változása nem csupán a tudományos és civil megítélésükre lehet hatással. Nem lehetetlen, hogy a viselkedésük alaposabb megértése az igazságszolgáltatásban is változást eredményez majd.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.