depresszió (Array)
Tudomány

Nem törődnek eléggé a rákos betegek mentális állapotával

24.hu
24.hu

2016. 12. 19. 13:46

Kutatók egy csoportja az Európai Orvosi Onkológiai Társaság (ESMO) szingapúri kongresszusán ismertette a rák és a mentális egészség közti kapcsolatról szóló vizsgálataik eredményeit.
Korábban a témában:

A Malajziában, több mint 1 300 alany bevonásával elvégzett kutatás alapján nagyjából 5-ből 4 betegnél jelentkezett szorongás vagy depresszió a diagnózist követő egy évben.  Shridevi Subramaniam, a vizsgálat vezetője és a malajziai Egészségügyi Minisztérium munkatársa szerint az adatok rámutattak: új megoldásra van szükség a ráktúlélők épségének javítására. A szakértő úgy gondolja, nem elegendő a páciensek testi tüneteit kezelni, a pszichológiai jólét legalább olyan fontos.

A kutatásban résztvevő betegeket arra kérték, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, melynek segítségével felmérték a páciensek fizikai és mentális egészségét. Bár az életminőség igen fontos kérdés az onkológiában, a vizsgálat azt mutatta, hogy egy évvel a diagnózis után meglehetősen rossz a páciensek állapota – minél előrehaladottabb a daganat, annál rosszabb a helyzet. A rák fejlettsége mellett a daganat típusa is komoly hatással volt a jólétre.

Egy külön tanulmány a serdülők és a fiatal felnőttek egészségével foglalkozott. A vizsgálatban 56, átlagosan 28 éves alany vett részt, akiknél mind a közelmúltban ismerték fel a rákos betegséget. A felmérés során ezeket a pácienseket nem csupán testi és mentális állapotukról kérdezték meg, hanem életmódjukról és foglalkozásukról is.

Az eredmények alapján a csoport 37 százalékánál jelentkezett stressz közvetlenül a betegség megállapítása után. Ezen résztvevők többsége szerint a szorongás oka az volt, hogy megijedtek a kezelés megválasztásától, a családjukra váró problémáktól, az alváshiánytól, esetleg a rájuk váró aggodalmaktól.

Alexandre Chan, a tanulmány egyik szerzője és a Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatója úgy gondolja, a fiatal páciensek azért különböznek az idősebbektől, mert a többségük nem számít arra, hogy súlyos betegséget diagnosztizálnak náluk. Ebben a korban jóval több a szociális és családi teher is, éppen ezért lenne nagy szükségük mind a fizikai, mind a pszichológiai támogatásra.

Ravindran Kanesvaran, a szingapúri Nemzeti Rákközpont szakértője úgy véli, meg kell találni a módot a betegeknél ilyen magas arányban jelentkező szorongás leküzdésére. Annak feltérképezésére, hogy a rossz közérzet milyen egyéb hatásokkal jár, újabb kutatásokra lesz szükség.

Bár nem meglepő, hogy a rákos megbetegedések súlyos mentális egészségromláshoz vezetnek, mégis fontos felmérni, hogy az egészségügy milyen hatékonysággal bírja csökkenteni ezeket a negatív következményeket.

(Via: EurekAlert!)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.