Tudomány

Dylan tényleg nem vette át a Nobel-díjat

Stockholmban osztották ki az idei orvosi, fizikai, kémiai, valamint közgazdasági Nobel-díjakat. Az irodalmi Nobel-díjast távollétében ünnepelték.

XVI. Károly Gusztáv svéd királytól az orvosi-élettani Nobel-díjat Oszumi Josinori japán tudós vehette át az autofágia, vagyis a sejtekben zajló, leegyszerűsítve “önevésként” emlegetett folyamat feltárásáért. “Úttörő jellegű felfedezése a biológia egy ősrégi rejtélyét oldotta meg” – mondta méltatásában Nils-Göran Larsson, az orvosi Nobel-díj bizottságából.

A fizikai Nobel-díjat David J. Thouless, valamint F. Duncan M. Haldane és J. Michael Kosterlitz kapta meg az anyagkutatás terén elért elméleti eredményeiért, az anyag szokatlan, különleges állapotainak tanulmányozásával kapcsolatos felfedezéseiért. A három brit születésű tudós az Egyesült államokban él és dolgozik.

A kémiai Nobel-díjat a svéd király a francia Jean-Pierre Sauvage, a brit Sir J. Fraser Stoddart és a holland Bernard L. Feringa tudósoknak adta át a molekuláris gépek kutatásáért.

Az irodalmi Nobel-díj nyertesét, Bob Dylan amerikai énekes-dalszerzőt, költőt távollétében ünnepelték, mivel Dylan – ahogy előre jelezte – nem jelent meg az átadáson.

Helyette zenésztársa, Patti Smith amerikai punk-ikon vett részt az eseményen, elénekelve Dylan A Hard Rain,s A-Gonna Fall című híres dalát. Dylan köszönő beszédét az esti banketten olvassák fel. (MTI)

(Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik