Tudomány

255 millió éves tumort találtak egy fosszíliában

24.hu
24.hu

2016. 12. 09. 07:00

Elviselhetetlen fogfájást okozhatott gazdájának az az apró daganategyüttes, amelyet egy 255 millió éves emlősszerű élőlény, egy Gorgonopsida megkövesedett maradványában találtak.
Korábban a témában:

Gorgonopsidák a mai emlősök távoli rokonai voltak, melyek a dinoszauruszok előtt éltek a Földön. A korszakuk csúcsragadozóinak számító élőlények az emlősszerű hüllők (Synapsida) osztályába tartoztak. A Synapsidák többsége végül kihalt, a ma is élő egyetlen leszármazottaik az emlősök.

Éppen emiatt is fontos az állatok tanulmányozása. Egy új kutatás alapján azonban a Gorgonopsidákban a rokoni kapcsolat mellett van még egy hasonlóan figyelemreméltó dolog: már jóval azelőtt megjelentek náluk a daganatos megbetegedések, hogy az emlősök kifejlődtek volna.

A jóindulatú tumor, az úgynevezett összetett odontogén, az élőlények állkapcsában fordul elő. A betegség miatt apró, fogszerű struktúrák alakulnak ki a fogsoron, melyek hatalmas fájdalmat okoznak. Az eddig előkerült legkorábbi hasonló betegséget tartalmazó lelet az utolsó jégkorszak korából származik, így a most megvizsgált fosszília mindenképp rekordot döntött.

A felfedezéshez vezető elemzést Christian Sidor, a Washingtoni Egyetem biológusa és a Burke Természettudományi és Kulturális Múzeum gerinces paleontológiai részlegének kurátora vezette.

Sidor még 2007-ben találta meg az élőlény állkapcsát egy tanzániai ásatás során, a Ruhuhu-völgyben – ekkor természetesen még nem sejtette, mibe botlott. A szakember kutatócsapata akkor fedezte fel a tumor jelenlétét a fosszíliában, amikor az egyetem végzős hallgatója, Megan Whitney azt kezdte el vizsgálni, miként rögzültek a kihalt állat fogai az állkapcsában.

A tudósok a papírlapnál is vékonyabb szeletekre vágták a fogakat és az állkapcsot, hogy mikroszkóp alatt is elemezhessék a mintát. Az apró, kerekded csomókat szinte azonnal érzékelték a szemfogak gyökerénél. A gumók kicsi, fogszerű struktúrákból álltak, melyekhez különböző rétegű zománc és dentin tartozott.

A szakértők észrevették, hogy a Gorgonopsida fosszíliájában talált elváltozás pontosan úgy néz ki, mint egy összetett odontogén. A felfedezés igen meglepő volt, mivel efféle betegséget eddig csak az emlősöknél azonosítottak.

A hasonló rendellenességben szenvedő embereknél a kinövések az állkapocs lágy részeit is érintik, hatalmas fájdalmakat okozva. Az íny sérülése duzzanathoz vezet, ami adott esetben a fogak elhelyezkedését is módosítja. Bár ezek a daganatok ritkán terjednek szét az egész testben, mégis, kezelésükhöz szinte minden esetben sebészi beavatkozásra van szükség. Az odontogének a leggyakoribb tumorok, melyek a fogakat érintik, ennek ellenére a tudósok máig nem tudják, miért alakulnak ki.

Korábban egyébként találtak már daganatokat őslények, például hadrosauridáktitanosaurusok, illetve dilophosaurusok maradványaiban, igaz, egyik rendellenesség sem volt az odontogének közé sorolható.

(Via: Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.