Tudomány

Semmi extra, csak egy krokodilmúmia, amelyben 50 bébikrokodilt találtak

Egy új, nagy felbontású képalkotó elemzés végre felfedte egy hatalmas egyiptomi krokodilmúmia ókori titkát. A hüllő vászonba tekert teste mellett ugyanis több tucat, egyesével mumifikált bébikrokodilt is találtak.

Egy korábbi, 1996-os vizsgálat már kimutatta, hogy a hatalmas, 3 méter hosszú múmia valójában nem egy, hanem két fiatalabb hüllőt tartalmaz. Egyiptom ókori lakói két példányt illesztettek össze, majd bugyoláltak be, hogy együtt egyetlen óriási krokodilnak tűnjenek.

A kutatás azonban nem tárt fel mindent – legalábbis ez derült ki egy újabb, 2015-ben meginduló vizsgálatból. A nagyobb hüllők mellett ugyanis még több apró élőlényt, összesen 50-et sikerült felfedezni. A bébikrokodilokat valósággal elrejtették a múmia vászoncsíkjai alá.

A hüllőmaradványok a Holland Nemzeti Régészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményének részét képezik. Az új 3D-s röntgenvizsgálatot az intézmény kutatói egy vizualizációra szakosodott svéd vállalattal, az Interspectrallal együtt végezték. A közös munkának köszönhetően jött létre a múmia interaktív modellje, melynek segítségével a látogatók virtuálisan hámozhatják le a krokodilokról az egyes rétegeket – felfedezve a vászoncsíkok mélyén található testeket.

Szobek Kép: Wikipedia
Szobek Kép: Wikipedia

A kutatás során érzékelt 50 bébikrokodilt az egyiptomiak abba a fenyőfából készített rögzítőbe rejtették, amely a két nagyobb maradványt fogta egybe. A szakértők szerint a testeket egyszerre mumifikálták és ajánlották fel az egyiptomi víz és a kiáradt Nílus istenének, a gyakran krokodilfejjel ábrázolt Szobeknek. A hatalmas krokodilformájú múmiában a hüllőmaradványok közti hézagokat növényi anyagokkal, szövetcsomókkal és kötélkötegekkel tömték ki.

A múzeumban található érzékeny tárgyak vizsgálatára a kutatók és a restaurátorok számtalan módszert használnak – például lézeres szkennelést, fotogrammetriát, lézer alapú távérzékelést és komputertomográfiát (azaz CT-t) is. Ezek közül azonban egyedül a CT ad lehetőséget az elemzett objektum külső- és belső struktúrájának 3D-s képalkotására. Jelen esetben a CT olyan részleteket tárt fel az értékes tárgy mélyén, melyet a múzeum dolgozói korábban nem láthattak.

A CT technológiája rengeteget fejlődött a múmia első vizsgálata óta. Bár a modern technológiával sokkal részletgazdagabb elemzést lehet végezni, az eredmények értelmezése így is komoly tudást igényel – állapította meg Claes Ericson, az Interspectral társalapítója. Ericson szerint a vállalat egyik szakembere már a múmia adatsoraival dolgozott, amikor ráközelített egy szokatlan részletre – egészen véletlenül fedezve fel egy apró krokodil csontvázát.

Ericson úgy gondolja, a sikerhez a jó eszköz, a jó szoftver, a jó szempár és a szerencse mind egyszerre kellett.

A múzeum munkatársai elismerték, hogy a vizsgálat megkezdése előtt nem számítottak újabb felfedezésre. A fő cél az volt, hogy egy új eszközt hozzanak létre a látogatók számára – így az elemzés jóval felülmúlta a korábbi elvárásokat.

Az interaktív krokodilmúmiát november közepe óta lehet megtekinteni a felújított egyiptomi galériával együtt.

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik