Tudomány

Megszólalt az ötezer éve halott Ötzi

Egy Nürnbergi házaspár Dél-Tirolban, az Ötz-völgy Alpokban Olaszország és Ausztria határán túrázott 1991 szeptemberében, amikor egy meztelen férfi holttestét fedezték fel az olvadó gleccserjégben. Az eltűnt hegymászókról vezetett nyilvántartás alapján eleinte azt hitték, egy 1941-ben eltűnt olasz alpinista testét fedezték fel.

Nem tökéletes, de beszél

Aztán elkezdődtek a vizsgálatok, és kiderült, a holttest körülbelül 5300 éves, vagyis a világ legősibb, teljes épségben megmaradt emberi testéről van szó. Ötzi, a jégember egy csapásra világhírű lett, azóta is nemzetközi szinten vizsgálják minden létező szempontból.

A legutóbb a bolzanói EURAC Intézet kutatóinak sikerült megszólaltatniuk a gleccsermúmiát:

Komoly kihívás volt, és a bolzanói tartományi kórház fül-orr-gégészeti részlegének vezetője, Rolando Füstös azt mondja, nem állítható egyértelműen, hogy Ötzi valódi hangját sikerült rekonstruálni. Ettől függetlenül azért a hangszalagok és a toldalékcső hosszának megmérésével igen megbízható közelítéssel tudták rekonstruálni

– tette hozzá.

A legnagyobb problémát az jelentette, hogy Ötzi karja megtalálásakor takarta a torkát, eldeformálta a toldalékcső vet – ez a szerv szűri és formálja meg a gégefőben létrehozott hangot. Részlegesen elmozdult a nyelvcsont is.

Egy speciális szoftverrel mégis sikerült helyreállítaniuk a szervek eredeti formáját, de néhány körülményt még így sem tudtak modellezni, mint például a hangszalagok feszültségét és sűrűségét vagy a hangot befolyásoló lágy szövetek összetételét és vastagságát. Mindent összevetve tehát fent azt hallhatjuk, nagy valószínűséggel milyen orgánuma is lehetett a rézkori vadásznak.

45 éves volt, amikor megölték

Jó pár tényt viszont ennél nagyobb bizonyossággal tudunk róla. Ötzi teste jelenleg 158 centiméteres, de életében ennél picit magasabb lehetett, és 50 kilót nyomott – ezzel egy teljesen átlagos rézkori férfinak számított. Körülbelül 45 éves lehetett, hajlamos volt a szív- és érrendszeri betegségekre, Lyme-kórban szenvedett és tejcukorérzékeny volt. a kullancsok által terjesztett Lyme-kórban szenvedett és tejcukorérzékeny is volt.

Tudjuk azt is, vadász volt, és erőszakos halált halt. A vállába egy nyílvessző fúródott, ami komoly belső vérzést okozhatott, de mégsem volt végzetes, egy fejre mért erős ütés végzett vele. Nem adta olcsón az életét, a fennmaradt nyomok alapján komolyan küzdhetett: bal karján és a kezein vágásnyomok találhatók, ruháján és tőrén mástól származó vért találtak.

Virágporminták és gyomrának tartalma alapján rekonstruálták az utolsó óráit is. A fahatár, azaz körülbelül 2400 méteres magasságból ereszkedett Schnals vagy az Etsch völgyébe, majd onnan indult ismét felfelé, Tisenjoch irányába. Halála előtt 30-60 perccel fogyasztotta el utolsó vacsoráját, kőszáli kecske húsát. Ötzi igen jól táplált ember lehetett, epeköve arról tanúskodik, hogy étrendje állati zsiradékban igen gazdag volt. Artériái zsíros lerakódásokat tartalmaznak.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik