TAMPA, FL - OCTOBER 24:    Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign rally at the MidFlorida Credit Union Amphitheatre on October 24, 2016 in Tampa, Florida. There are 14 days until the the presidential election.  (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
Tudomány

A tudomány Trump sikere mögött

Lugosi Péter
Lugosi Péter

2016. 11. 27. 18:00

A Brexit és Donald Trump sikere még az elemzők többségét is meglepte. Mi állhat az eredmények hátterében? A populizmus diadala? Az új idők üzenete? Lehetséges, hogy a választ sokkal mélyebben kell keresni.
Korábban a témában:

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az Egyesült Királyság EU-tagságáról szóló 2016-os népszavazással, illetve az amerikai elnökválasztással olyan eredmények születtek, melyek néhány éve még elképzelhetetlenek lettek volna. A végkifejlet pikantériáját növeli, hogy sok esetben az előrejelzések is csütörtököt mondtak – mint utóbb kiderült, a Brexitre és az amerikai elnökválasztásra vonatkozó jóslatok többsége tévedett.

Az eredmények ismeretében érdemes beszélni a sikerek tanulságairól, illetve a közvélemény-kutatások kudarcának okairól. Van azonban egy szempont, amely ritkán kerül elő, mégis fontos beszélni róla.

Abban talán a Brexit- és Trump legelfogultabb támogatói is egyetértenek, hogy azok, akik az Európai Unióból való kilépésre, vagy a republikánus jelöltre szavaztak, bizony kockáztattak. A gazdaságilag biztonságosabbnak mondható EU elhagyása, illetve a politikai tapasztalattal nem rendelkező formabontó elnök megválasztása meglehetősen rizikós – még akkor is, ha a népszavazás és a jelölt ideológiája sok választópolgárnak alapvetően vonzó.

Könnyen elképzelhető, hogy éppen ez a bizonyos kockázat a kulcstényező a meglepő sikerekben.

Ez van, ha vesztes helyzetből indulunk

1979-ben dolgozta ki Daniel Kahneman és Amos Nathan Tversky azt a nagy hatású hipotézist, amely nem csak matematikai, hanem pszichológiai alapon is igyekezett megmagyarázni az emberek gazdasági döntéshozatalai mögött meghúzódó tényezőket.

Hogy a kilátáselmélet nevű elképzelés mennyire jelentős, azt az is bizonyítja, hogy Kahneman 2002-ben közgazdasági Nobel-díjat kapott a közben alapelméletté vált felfedezésért. Tversky az elismerést már nem érte meg.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.